ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.11.2010 10:55:43

Neziskovky mají být tvrdou konkurencí státu

Neziskovky mají být tvrdou konkurencí státu

Přednosti nevládního sektoru jsou patrné právě nyní, kdy se stát blahobytu zmítá v krizi a někde mu dokonce hrozí bankrot.

"Přednosti nevládního sektoru jsou patrné právě nyní, kdy se stát blahobytu zmítá v krizi a někde mu dokonce hrozí bankrot. Řecká katastrofa názorně ukázala, k jakým koncům vede snaha nahradit dobrovolnou a cílenou starost o potřebné všudypřítomným a všechny korumpujícím pečovatelským státem," řekl Petr Tluchoř, předseda poslaneckého klubu ODS, na včerejší mezinárodní konferenci o managementu v neziskové sféře v Praze.

Podle jeho slov by měly nevládní organizace dostat větší prostor z praktických, nikoliv ideologických důvodů. "Cítím odpovědnost za hospodaření státu a chci, abychom naše omezené prostředky vynakládali co nejúčelněji a s maximálním efektem. Stát ukázal, že to v mnoha případech neumí. Je tedy na čase, aby ustoupil do pozadí a vrátil řadu agend zpět do soukromých rukou. Nejde mi o to vytvářet jakousi kvazineziskovou vrstvu organizací fatálně napojených na státní agendy a fondy. Tímto způsobem bychom totiž rozsah státu nezmenšili, jenom bychom ho rozlili do větší šířky. Neziskový sektor závislý na vládě ztrácí svůj původní smysl," uvedl dále Petr Tluchoř ve svém projevu a pokračoval: "Já naopak velice stojím o to, aby se neziskovky staly tvrdou konkurencí státu. Aby mu ukázaly, že konat dobro lze spravedlivěji, rychleji a efektivněji, než to umí byrokracie. Aby sebraly vítr z plachet populistům, kteří vyvolávají v lidech strach a pod záminkou ochrany se jim snaží vnutit stále rozsáhlejší státní intervence."

Mezinárodní konference "Správní lidé na palubu" se koná do středy 24. listopadu a manažeři neziskového sektoru a zástupci státní i soukromé sféry na ní budou diskutovat zejména o cestách k posílení transparentnosti neziskového sektoru a budování jeho dobrého jména. Součástí programu je i diskuze o posilování vlivu zástupců neziskových organizací na jejich další rozvoj.
Petr Tluchoř, předseda OS Praha-východ a předseda poslaneckého klubu PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama