Ing. Václav Zemek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.11.2010 19:43:00

K nejasnostem kolem financování ekoduktu na D47

K nejasnostem kolem financování ekoduktu na D47

Sociální demokracie považuje současná podezření ohledně netransparentního financování tzv.ekoduktů, neboli přechodů pro zvěř, za velmi závažná.

Podle zpráv z médií byl v roce 2008 profakturován a Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) proplacen a převzat ještě nepostavený přechod na dálnici D47 v ceně 91 milionů korun. Je zde vážné podezření, že ŘSD vědomě proplatilo neexistující stavbu firmě Skanska.

Problém má však několik úrovní. Je veřejným tajemstvím, že ochrana přírody požadovala v celé ČR pouze čtyři ekodukty v místech, kde je to účelné, naproti tomu byly realizovány nebo naplánovány desítky těchto přechodů, o jejichž přínosu pro migraci zvířat lze úspěšně pochybovat. O to více se zde nabízí podezření, že se ekologické stavby stávají záminkou k účelovému předražování dopravních staveb, aniž by byl naplněn jejich původní účel.

Nechci spekulovat o tom, zda se v případě ekoduktu na D47 jednalo o úmyslné pochybení, to je nyní věcí orgánů činných v trestním řízení. ČSSD bude ovšem požadovat důsledné prošetření této kauzy a v žádném případě nepřipustí její zametení pod koberec. V této věci hodlám rovněž vznést interpelaci na ministra dopravy Víta Bártu. Není možné, aby se ochrana přírody stala kamufláží pro zisky soukromých společností za tiché podpory Ředitelství silnic a dálnic a ministerstva dopravy, když v opravdu potřebných projektech typu Programu péče o krajinu se pak financí nedostává.

Václav Zemek, stínový ministr životního prostředí za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama