RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.11.2010 18:52:31

ACTA - Nejasnosti přetrvávají, chybí záruky

ACTA - Nejasnosti přetrvávají, chybí záruky

Připravovaná mezinárodní dohoda o boji proti padělání ACTA představuje i nadále riziko pro občany Evropské unie.

A to i přesto, že Evropský parlament již deklaroval, že považuje dohodu za krok správným směrem. Upozorňuje na to český europoslanec Pavel Poc.

"Stále v ní chybí potřebné garance," říká Poc, podle kterého bez komplexní dohody cestujícím za dovolenou ven z Evropy hrozí nebezpečí, že budou prohledáváni a soudně stíháni za downloady na jejich hudebních přehrávačích. Stejný názor ostatně vyslovily i téměř tři stovky poslanců Evropského parlamentu.

Podle Poce navíc, pokud jde o záruky pro evropské občany, většina z nich je ve formě ústní deklarace ze strany Komise. "Komise v této souvislosti slíbila kde co. My to ale chceme vidět na papíře," naráží europoslanec například na ničím nepodložené tvrzení Komise, že nebude docházet k odpojování uživatelů od internetu na základě principu "třikrát a dost" "Jenže to je tvrzení. Fakticky to Komise ale neumí garantovat."

Poc, který patří k dlouhodobým kritikům jednání o smlouvě ACTA za zavřenými dveřmi, sice přiznává, že se úroveň transparentnosti jednání zlepšila, nicméně nyní jde o to, vedle boje o zájmy držitelů autorských práv, také vzít v potaz práva občanů EU.

"Musíme respektovat právo lidí na soukromí, ochranu dat, stejně jako právo na svobodný internet a neutralitu. Neméně to platí o právu lidí na přístup k lékům," upozorňuje Poc na další ze závažných aspektů, kterého se dohoda týká. "Ale představa, že někdo kdesi na letišti v zahraničí prohledá, a následně bude trestně stíhat občana EU jen proto, že mu při prohlídce najde v jeho přehrávači nelegálně staženou hudbu, je pro mně nepřijatelná. V dohodě musí být jasně vymezen rámec této dohody, i jasné rozdělení pravomocí v oblasti případného trestního stíhání, vynucování autorských práv nebo exekuce."

Stejně tak je nutné jasně definovat že uzavření takové dohody neovlivní budoucí legislativu v klíčovém sektoru inovací. "Na jedné straně tady chceme řešit trestní postihy za sice nezákonné, leč relativně marginální, porušování autorských práv na internetu, a na druhé straně máme miliardové škody, které evropskému průmyslu působí průmysl některých zemí, které autorská práva nerespektují vůbec," říká Pavel Poc, podle kterého se nesmí dohoda stát brzdou případného rozvoje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama