ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.11.2010 20:01:00

EU nezaměstnaným nepomůže, řešení musejí najít členské státy

EU nezaměstnaným nepomůže, řešení musejí najít členské státy

Evropu trápí nezaměstnanost a Evropská komise se s ní chystá svést papírový boj.

Komisař pro sociální věci a zaměstnanost Lászlo Andor představil v Evropském parlamentu strategii nazvanou "Nové dovednosti pro nová pracovní místa".

Strategie navrhuje použít Evropský sociální fond (ESF) především na vypracování studií a pořádání konferencí a seminářů. "Pracovní trhy Unie jistě trápí řada problémů, ovšem toto je typicky úřednický dokument, který bude živit spoustu agentur a zprostředkovatelů, ale najít lidem práci nepomůže," říká europoslanec Milan Cabrnoch (ODS). "Evropská unie často reaguje na každý problém novou legislativou a žádostí o peníze. Za žádných okolností nepodpoříme jakékoli navýšení ESF, o kterém se už v europarlamentu začíná mluvit. V situaci, kdy se musí šetřit na každé úrovni, kdy členské země čelí obrovským státním deficitům by byl takový krok surrealistický a jednoduše nevysvětlitelný našim daňovým poplatníkům."

Podle Milana Cabrnocha by se měla komise spíš než na vršení nové a nové legislativy zaměřit na další zefektivnění Evropského sociálního fondu, který slouží mimo jiné ke zvyšování kvalifikace pracovníků. Dalším problémem, který je podle Cabrnocha naléhavější, než potřeba nových strategií, je například paralelní existence dvou vzdělávacích agentur Evropské unie.

"Evropská vzdělávací agentura v Turíně (rozpočet na rok se pohybuje okolo 19 milionů eur) žádné kurzy neorganizuje, jen radí. Je tu ale i CEDEFOP v Řecku, orientovaná více na EU, zatímco její italská sestra na kandidátské a sousední země. Potřebujeme vůbec tyto agentury? Měří někdo vůbec kolik pracovních míst pomohly vytvořit a jaké mají výsledky?" ptá se Milan Cabrnoch.

Podle Milana Cabrnocha se Evropská unie opět snaží vynakládat nemalé úsilí a prostředky tam, kde to nepřináší žádný prospěch. "Specifické trhy potřebují specifická opatření. Nemyslíme si, že existují výhradně evropská řešení, která přinesou zázračný recept pro všechny," říká europoslanec.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama