ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.11.2010 19:10:29

5 bodů ČSSD pro řešení sou časné krize ve zdravotnictví

5 bodů ČSSD pro řešení sou časné krize ve zdravotnictví

Sociální demokracie považuje za absolutně nepřijatelné, aby současná vláda Petra Nečase svými plošnými škrty a nekoncepčními opatřeními dále destabilizovala oblast českého zdravotnictví.

Nejviditelnějším projevem současné krize je stoupající nespokojenost nemocničních lékařů s jejich finančním ohodnocením. Lékaři hrozí hromadnými výpověďmi. Krize se projevuje i skrytějšími formami, například zadluženými nemocnicemi, odkládáním výkonů a některých způsobů léčby. Pět minut, které premiér Nečas věnoval ministru zdravotnictví Hegerovi k vysvětlení současné situace, je dostatečnou ukázkou, jak vláda tuto krizi vnímá. 

Zdravotnictví potřebuje získat více finančních prostředků, aby mohlo dojít k navýšení platů lékařů a k oddlužení nemocnic a odstranění rostoucích čekacích dob na některé výkony. Nedostatkem financí trpí především VZP, zatímco ostatní zdravotní pojišťovny mají na svých účtech deponovaný přebytek zhruba 14 miliard Kč.

Sociální demokracie připravila 5 kroků pro řešení současné krize ve zdravotnictví, které lze provést takřka okamžitě:

  1. Snížení provozních nákladů zdravotních pojišťoven ze současných 3% u VZP a 4-5% u zaměstnaneckých pojišťoven na jednotné 1,5%. Efektem je okamžitý zisk zhruba 5 miliard ročně, ze kterých lze uspokojit požadavky lékařů.

  1. Změna koeficientu, který přerozděluje výběr pojistného podle věku pojištěné osoby tak, aby šlo více peněz za staršími a více nemocnými osobami. Tímto mechanismem začnou klesat přebytky na účtech zaměstnaneckých ZP ve prospěch VZP. Během jednoho roku lze tímto mechanismem do VZP přenést i celých 14 miliard ležících dlouhodobě na účtech ostatních ZP.

  2. Sloučení VZP s Vojenskou pojišťovnou a Pojišťovnou ministerstva vnitra, čímž vznikne prostor na úsporu provozních nákladů a bude splněna první podmínka ke zjednodušení celého systému úhrad zdravotní péče.

  3. Zavedení referenčního systému úhrad léků, kdy se za stejný terapeutický efekt platí stejné finanční částky. Výsledkem bude snížení nákladů na léky a v dalších letech zpomalení nárůstu nákladů na léky.

  4. Zvýšení plateb státu za státní pojištěnce o 5% pro rok 2011.

Realizace těchto kroků by vedla k finanční stabilizaci zdravotnictví během několika následujících měsíců a uvedla by systém do ekonomické rovnováhy na několik dalších let s tím, že by se v polovině roku 2011 mohly splnit požadavky lékařů na nárůst platů, byl by finanční prostor k narovnání platů sester. Došlo by k vyrovnání dluhů většiny nemocnic a zkrácení čekacích lhůt na všechny výkony.

Konkrétní opatření a další návrhy toho, jak stabilizovat oblast zdravotnictví, představíme na tiskové konferenci během příštího týdne.

David Rath, stínový ministr zdravotnictví a hejtman Středočeského kraje 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama