reklama

Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.11.2010 13:21:00

Radek John - komik a jeho svět

Radek John - komik a jeho svět

Už několikrát jsem psal, že si Radek John plete funkci ministra vnitra s novinařinou.

Koneckonců, když byl novinářem, bylo tomu přesně obráceně. Jeho nedělní vystoupení v pořadu Partie TV Prima nebylo v jiném duchu. Bohužel. Je zřejmé, že výměnou mluvčího či posílením týmu politických a mediálních poradců ministra vnitra se problém, který mají nejen Věci veřejné, ale díky angažmá Johna na vnitru i celá země, neřeší.

John jako mediální kýč

Co Radek John zvládá bravurně, jsou mediální klišé, kýčovitá slovní spojení, která zabrala před volbami, ale ve slovníku ministra vnitra působí už komicky. Faktem je, že díky těmto klišé se John (ale i celé Věci veřejné) dostal do vrcholové politiky a proto stále k této osvědčené hantýrce sklouzává. Jsou to většinou banální hlouposti, pronášené ovšem s image bývalého televizního bojovníka proti nespravedlnosti a vůbec politického establishmentu. Kdyby John nebyl ministrem vnitra, ale třeba ministrem školství, asi by to tolik nevadilo, respektive mohl by se stát takovým Kuberou české vlády, politickým bavičem, který používá nadsázku a provokuje. On ovšem ministrem vnitra je, proto každé slovo by mělo mít svůj význam a váhu. To si však John stále neuvědomuje. Když na Primě mluvil o boji s korupcí, správně poukázal na klíčovou roli policistů. Když ti nebudou mít podporu ministra, politickou podporu, můžou si „státní zástupci zapálit tlustý doutník a soudci mohou odjet na Havaj“, prohlásil John. Souhlasím s tím, že v trestním řízení je sice klíčová role policistů, ale ti nejlépe pocítí „politickou podporu“ ne tím, že je v televizi budeme jako John obden vyzývat k zavírání tunelářů a korupčníků, ale tím, že jim dáme k práci volnou ruku a hlavně technické a platové podmínky. A v tomhle John naprosto selhává – protože svému resortu a problematice nerozumí. A věty „radnice v Kolíně - korupce! Radnice ve Znojmě – korupce! Radnice v Žatci – korupce!“ to už nevytrhnou a jen zvyšují pochybnosti o právním vědomí pana ministra vnitra.

John jako Baron Prášil Nečasovy vlády

To, že svému resortu John nerozumí, prokázal v minulosti opakovaně. Všechny jeho chyby i hlouposti nemá smysl opakovat stále dokola. Kdo se díval na Partii TV Prima, musel třeba ocenit, že Radek John již nevyzývá policisty k odchodu, což byl svého času jeho lék na nedostatek peněz v resortu. Nyní naopak bagatelizuje obavy policejních odborů z masového odchodu policistů. Z pocitu, že se snad Radek John poučil, diváka vyvedla ovšem hned další jeho věta, když vysvětloval rušení cizinecké policie. „Rušení cizinecké policie je úsporný krok, protože agendu převezmou úředníci a nebudeme muset platit výsluhy. Policisty zcivilníme“, prohlásil John na Primě. Na otázku, kdo tedy bude řešit policejní zásahy proti nelegálním přistěhovalcům, prohlásil, že „příslušníci cizinecké policie přejdou pod krajská ředitelství a budou v ulicích“. Aha. Takže jak to tedy je, pane Johne?

Podobné je to i s problémem rozpočtu ministerstva vnitra, kdy se ukázaly nesrovnalosti, které John zatím sváděl intenzivně na bývalou ekonomickou náměstkyni. Mimochodem, opět použil místo konkrétních faktů několikrát mnemotechnickou pomůcku v podobě klišé o „kostlivcích ve skříni“, a to vždy, když bylo zřejmé, že neví. John na Primě problém s chybějícími 2 miliardami v rozpočtu MV svedl v první reakci na Českou poštu. „2 milirady, které schází v rozpočtu, je vinou České pošty“, prohlásil suverénně ve studiu John. Když mu bylo oponováno, že tomu tak není, John postupně zpochybnil nejdříve částku 2 miliardy („je to novinářská kachna“) a pak i svoji tezi o vině České pošty – „A Česká pošta, my platíme, ale nelíbí se nám to a chceme to změnit“.

Uf. Už se nedivím, proč se pan ministr John vyhýbá účasti na výboru pro obranu a bezpečnost Poslanecké sněmovny a posílá za sebe náměstky a policejní funkcionáře. Kdyby totiž takhle argumentoval na sněmovním výboru, tak by mu to zcela jistě neprošlo tak, jako na obrazovce TV Prima.

John a obraz nepřítele

Zlatým hřebem celého vystoupení Johna a obrazem o složitém prostředí, ve kterém se John pod tlakem Věcí veřejných pohybuje (úsměvné v kontextu Johnových znalostí o vnitru bylo jeho konstatování, že poslanec VV Huml „problematice vnitra nerozumí“ a proto jeho kritiku nebere), bylo jeho prohlášení, že se na něj v médiích organizuje dehonestační kampaň. John nám bez důkazů sdělil, že na něj „kmotři, co nechtějí vyšetřovat korupci“ chystají diskreditační kampaň a prý do 14 dnů vznikne server, v němž už dnes pracuje na jeho diskreditaci 34 novinářů.

Koho měl John na mysli? Kmotry, kteří mají na svědomí vznik Věcí veřejných a kteří mu zajišťovali v Ora Print živobytí? John mlží, nepředkládá žádné důkazy.

Je to smutný obrázek o tom, kam až dospěl dříve opěvovaný „investigativní novinář“ TV Nova. Myslím, že by John měl dostat ještě jednu, speciální cenu TýTý. A to za větu, kterou celé toto téma završil: „všem musí být jasné, že čím hůře se bude o vnitru psát, tím lépe svoji práci dělám“. S tím nelze ani polemizovat, autora lze jen politovat.

Přesto by však tato obvinění Radka Johna neměla zapadnout, protože jak jsem již psal, tato závažná obvinění pronesl veřejně místopředseda vlády a ministr vnitra. Pane ministře vnitra, řekněte už dnes, kdo organizuje proti Vám kampaň a kdo jsou ti novináři, kterých má být podle Vašich informací 34? A ptát se musí i novináři, na nichž ulpívá podezření pana ministra vnitra a jejich bývalého kolegy, že jsou to i oni, kdo jsou podle něj „zaplacení kmotry“!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama
reklama