Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Třebíč
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.11.2010 12:38:21

Jak přežít rozpočtovou destrukci ministerstva vnitra?

Jak přežít rozpočtovou destrukci ministerstva vnitra?

Projednávání rozpočtů našich bezpečnostních složek na Výboru pro obranu a bezpečnost bylo doprovázeno zvláštním jevem: stoupající depkou.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Snížení platů příslušníků těchto složek je jenom malou bolestí oproti krutému snížení prostředků na provoz a skutečný výkon policistů, hasičů, vězeňské služby a zpravodajských agentů. Navrhované rozpočty nejsou na hraně, jsou již hodně za hranou a přidělávají vrásky nejen ředitelům bezpečnostních složek, ale i těm poslancům, kteří jsou s možnými problémy seznámeni, avšak z koaliční poslušnosti budou pro ně hlasovat.

V současné době jsou věznice naplněné na 130 procent, dalších 7 tisíc odsouzených čeká na výkon trestu, domácí vězení zatím příliš nezdomácnělo, nehledě k tomu, že u části odsouzených jej nelze z podstaty věci aplikovat, protože jsou bezdomovci. Seškrtaný rozpočet pro vězeňskou službu dává naději přežít maximálně 10 měsíců, zbytek roku budou prázdniny jak pro vězně, tak pro ty, co je hlídají.

Nejhorší situace je však na ministerstvu vnitra. Kývnout na úsporu ve výši 8,5 miliardy korun může buď ten, kdo chce resort a práci policie a hasičů úplně paralyzovat, nebo ten, kdo tomu vůbec nerozumí. Skutečnost, že se významně snižují výdaje na teplo, elektrickou energii, vodu a plyn se může zdát úsměvná a může vyvolávat vtipné otázky, ale snížení výdajů na vyšetřování trestných činů, na forenzní kriminalistiku, díky které se zajišťují důkazy v trestním řízení už tak legrační není. Vyhodnocování daktyloskopických stop, DNA a jiných metod bude používáno pouze na nejzávažnější kriminální události, u běžných trestných činů jako je vloupání do vozidla, bytu, či chaty se tyto metody výrazně omezí. Téměř třetinové snížení výdajů na znalecké posudky bude mít velký vliv na dokazování pedofilie, týrání dětí a jiných činů, kde je znalecký posudek důležitou součástí obžaloby.

Značné snížení výdajů na pohonné hmoty nechci příliš komentovat, jenom si kladu otázku, co bude silnější, zda zákonná povinnost hasiče a policisty chránit životy, zdraví a majetek občanů v každé situaci, nebo dodržení stanovených limitů na spotřebu benzínu a nafty. A kdo ponese odpovědnost, pokud v důsledku tohoto šetření bude něco tragicky zanedbáno?

Ministr vnitra hájil svůj rozpočet slovy, že policie a hasiči musí přežít. Ano, mohou s tímto rozpočtem přežít rok, nebo dva, mohou se do služby více oblékat, aby moc neprotopili, mohou méně svítit, méně jezdit k nehodám, méně vyšetřovat a dokazovat zločiny, mohou v klidu přežívat a čekat na lepší časy. S určitým potěšením poznávám, že policistům a hasičům snížení jejich platů pochopitelně vadí, vnímají to jako znevážení své práce, ale daleko silnější frustrace je ze snížení výdajů na jejich práci. Nechtějí přežívat jako jejich ministr, chtějí naplno pracovat, používat všechny metody, které se naučili, dotahovat šetřené případy do konce a nezačínat každý případ slovy „ a máme na to peníze? či „nepřekročíme limit?“

A co občané této země, jak mají přežít s připravovanými škrty, které se dotknou jejich domácností a k tomu se ještě přidá povědomí toho, že i to málo, co mají, jim může být na ulici ukradeno, neboť policie má za úkol jenom přežít.

Zajištění bezpečnosti a práva pro každého občana souvisí i s naší svobodou a patří k základním povinnostem státu a jeho vlády. Rezignovat na tuto povinnost a přežívat ve jménu šetření je špatné vládnutí a výzva pro rezignaci vlády samé.

 

František Bublan, předseda Výboru pro bezpečnost a obranu PSP ČR, poslanec ČSSD   

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama