ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.12.2010 11:35:00

Černý petr Petra Nečase

Černý petr Petra Nečase

Ve vládě vzkvétá nový spor, který se sice táhne již od června letošního roku, ale eskaluje až nyní. Řeč je o výzvě ministra vnitra Radka Johna policejnímu prezidentu Oldřichu Martinů k rezignaci.

Možná si pan ministr myslí, že tím odvede pozornost od své neschopnosti v čele ministerstva. Možná míní, že změnou osoby policejního prezidenta zmizí všechny problémy policie jako mávnutím kouzelného proutku. Tak jednoduché to ale přece jen není!

Radek John navíc značně pochybil, když se o své výzvě jaksi zapomněl předem zmínit svým kolegům ve vládě. Podle včerejších a dnešních výroků představitelů vlády je jasné, že zde máme dvě skupiny lidí, kteří se na stávajícího šéfa policie dívají zcela odlišným pohledem. První, reprezentovaná ministrem Johnem, je pro jeho odchod. Zda je důvodem přesvědčení, že Martinů destabilizuje policii, nebo spíše to, že pánové John s Bártou si již vybrali jeho následovníka, můžeme jen hádat. Druhá skupina je reprezentovaná premiérem Nečasem nebo bývalým ministrem vnitra Ivanem Langerem. Ti se za Oldřicha Martinů otevřeně staví. Ostatně, Langerův výrok pro deník Právo, že Martinů je „zkušený profesionál, který by měl nepochybně zůstat,“ to jen dokazuje.

Premiér Nečas tak nyní bude nucen rozehrát bitvu na další frontě. Po neshodách s TOP 09 (Miroslav Kalousek) zřejmě bude zápolit i s ministrem vnitra Johnem (Vít Bárta). Dostává se mu ale dobré šance, aby konečně ukázal, kdo je skutečným premiérem. Zda je to on, Miroslav Kalousek nebo Vít Bárta. V zásadě má dvě možnosti. Může nyní jasně říct, že stojí za Radkem Johnem a navzdory svému neformálnímu poradci Ivanu Langerovi se s Oldřichem Martinů dohodnout na odchodu. Sám dobře ví, že tím pádem ponese automatickou spoluodpovědnost za další kroky Radka Johna. Druhou jeho možností pak je, že se k celé věci postaví jako chlap a odvolá Radka Johna, který jeho vládě přináší více škody než užitku.

To, kdo drží opratě a určuje směr vládnutí se ukáže už brzy. Jakékoliv jiné řešení, než odvolání Radka Johna, Petra Nečase opět oslabí. A jako slabý premiér nemůže dlouho vydržet. Nastává tedy otázka: Odejde "smutný klaun" Radek John nebo Petru Nečasovi v ruce opět zůstane jako černý Petr?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama