Ing. Miroslav Kalousek

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.12.2010 11:54:00

Občané budou díky dluhopisům podporovat odpovědnost

Občané budou díky dluhopisům podporovat odpovědnost

Nižší úrokové náklady i výpůjční potřeba státu, to přináší první emise dluhopisů pro domácnosti v roce 2011.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Ministr financí Miroslav Kalousek dnes na tiskové konferenci představil Strategii financování a řízení státního dluhu ČR pro rok 2011. V rámci ní zveřejnil detaily projektu spořících dluhopisů pro domácnosti a nejnovější odhady týkající se úspor čistých výdajů na obsluhu státního dluhu v roce 2010.

„Oproti plánu v rozpočtu na rok 2010 se podařilo uspořit téměř 21 miliard korun, ve srovnání s minulým rokem asi 10 mld. Kč,“ uvedl ministr Kalousek. „Investoři tak ocenili závazek nové vlády transparentním způsobem dlouhodobě snižovat deficity veřejných rozpočtů a požadovali nižší rizikovou přirážku. Je to jasný signál, abychom v našem úsilí pokračovali i nadále,“ dodal ministr. Kromě toho přispěl ke snížení úrokových nákladů i všeobecný pokles výnosů na peněžním a kapitálovém trhu.

V roce 2011 se plánuje pilotní emise (max. 10 mld. Kč) spořících státních dluhopisů pro drobné i vestory, plnohodnotný provoz pak v roce 2012. Záměr nabídnout spořící dluhopisy domácnostem není motivován nedostatkem jiných zdrojů, protože financování střednědobé výpůjční potřeby je pokryto. „Naším cílem je posílit fiskální odpovědnost státu prostřednictvím přímého vztahu k majetku občanů. Pokud budou přímo držet státní dluhopisy, budou preferovat odpovědné hospodaření státu a nikoli populistický přístup vedoucí k nekontrolovanému růstu státního dluhu,“ uvedl ministr Kalousek.

Plánuje se využít v maximální možné míře existující dostupnou distribuční infrastrukturu účastníků Centrálního depozitáře cenných papírů. Spořící státní dluhopisy tak budou moci nabízet např. banky, ale i jiní finanční zprostředkovatelé. Současně bude Ministerstvo financí analyzovat možnosti využití sítě Czech POINT a elektronické distribuce. Předpokládá se emise dvou typů dluhopisů se splatností 1-2 roky a 5-6 let. Minimální objem jedné objednávky bude činit 1 000 Kč, neuvažuje se o neomezené převoditelnosti dluhopisů na třetí osobu, ani o daňovém zvýhodnění.

„Díky snižování deficitu poklesne i hrubá výpůjční potřeba státu v roce 2011,“ upozornil ministr financí. Zatímco v roce 2009, resp. 2010 činila 279 mld. Kč, resp. 252 mld. Kč, v roce příštím se sníží na 220 mld. Kč a v letech následujících bude dále klesat. Čistá emise střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů bude v roce 2011 činit 72 mld. Kč a bude tak o 61 mld. Kč nižší než v letošním roce. Podíl financování na zahraničním trhu dosáhne maximálně 40 % roční hrubé výpůjční potřeby, podíl krátkodobých instrumentů se bude i nadále pohybovat pod limitní hranicí 20 %. Cílové pásmo pro průměrnou splatnost se snižuje na 5,25 až 6,25 let díky nižšímu refinančnímu riziku.

Mgr. Ondřej Jakob,, tiskový mluvčí Ministerstva financí

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama