Ing. et Ing. Martin Šmída

Politika nové generace
  • Piráti
  • Olomoucký kraj
  • krajský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.08.2015 11:19:45

Eroze půdy je větší problém než uprchlíci

Eroze půdy je větší problém než uprchlíci

Pozastavení nad tím, kolik lidí je ochotno horlivě bránit "svou kulturu", zatímco kvalitní a životodárná půda se nám bez povšimnutí ztrácí před očima.

Vysoké teploty a dlouhotrvající sucho má krom jiných dva další vedlejší efekty - zvyšuje se agresivita lidí ( http://www.novinky.cz/domaci/376724-agresivita-lidi-roste-i-kvuli-tropickym-vedrum.html ) a v plné nahotě se ukazuje problém s erozí půdy. ( http://ekonomika.idnes.cz/rozhovor-o-kvalite-pudy-s-expertem-frantiskem-havlatem-pjr-/ekonomika.aspx?c=A150805_135917_ekonomika_ozr ). Agresivita lidí snad zase opadne, ale problém s půdou neskončí ani přes změnu počasí.

Asi není třeba dodávat všechny argumenty, proč je půda, a tedy její kvalita, pro stát a jeho obyvatele tolik důležitá. Právě proto překvapí, jak malý zájem o toto téma veřejnost má. Tím spíš, že situace začíná být kritická a nadále se zhoršuje. Nejvíce je to vidět právě dnes, když zemi sužuje sucho a horko.

Už na základní škole jsme byli učeni, jak hospodařit s půdou: střídat různé plodiny, nechávat odpočinout, ležet ladem, dodávat organické látky, humus, kompost, hnojiva, udržovat vláhu v krajině pomocí mezí a remízků, apod. Pokud se toto údajně dodržuje, tak jak je možné, že půda v České republice tak rychle degraduje?

Trh a regule EU motivují zemědělce pěstovat tzv. mělce kořenící plodiny - kukuřici či řepku. Obě tyto plodiny jsou pěstovány navíc z energetických důvodů - řepka  do biopaliv, kukuřice pro bioplynové stanice, a tedy výrobu elektřiny). Řepka z půdy vysává ve velké míře důležité živiny, kukuřice je širokořádková plodina, což erozi půdy rovněž podporuje.  Tím, jak se mění klima, budeme muset mít na ochranu půdy daleko vyšší nároky, než dřív.

Ale proč nemají sami zemědělci zájem to změnit? Jednou z příčin může být, že nehospodaří na vlastní půdě, nýbrž věsměs na pronajaté. A vlastníci zase nemají dostatek možností, jak zemědělce donutit k šetrnějšímu přístupu k vlastním pozemkům. Do toho všeho mnohým členům vlády současný stav jistě také vyhovuje, neboť s řepkou a bioplynem ve velkém obchodují.

Proto nezbývá, než apelovat na veřejnost, aby zvedla svůj hlas a donutila naše zástupce v EU,naše legislativce a zemědělské oligarchy ke změně přístupu k půdě dřív, než bude pozdě. Jak by bylo pěkné vidět davy v ulicích s transparenty "Erozi půdy v ČR nechceme!" ;-)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama