Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2010 18:46:49

Další švejkovina české armády

Další švejkovina české armády

Škrty v rozpočtu budou mimo jiné znamenat omezení výcviku vojáků, výrazné snížení oprav a modernizací techniky a praktické zastavení oprav nemovité infrastruktury.

Není tomu dávno, co Výbor pro obranu a bezpečnost projednal návrh státního rozpočtu kapitoly 307 Ministerstva obrany. Rozpočet, který přišel o 5 miliard korun a kdy jeho podíl klesl na historické minimum 1,15% HDP. Škrty v rozpočtu budou mimo jiné znamenat omezení výcviku vojáků, výrazné snížení oprav a modernizací techniky a praktické zastavení oprav nemovité infrastruktury.

Na druhou stranu tatáž armáda nakoupila 445 kilometrů zápalných šňůr, které podle odborníků vystačí armádě na 10 let. Podle generálního štábu je vše v pořádku, byla množstevní sleva a údajně vojáci spotřebují ročně 60 kilometrů zápalnic ročně. Přitom životnost těchto šňůr je maximálně 4 roky a také spotřeba zápalnic neodpovídá současné kapacitě naší armády. Prostě se dá konstatovat, že armáda ani v tomto případě nehospodaří efektivně a účelně.

Podle informací iDNES.cz s odkazem na ženijní specialisty by takové množství zápalných šňůr stačilo na 225 let. Přitom armáda musí šetřit a v novém roce se tyto škrty ještě prohloubí přímo na vybavení a výcviku profesionálních vojáků. Z tohoto pohledu je tento nákup dalším šlendriánem v mozaice pochybných armádních nákupů.

Z tohoto pohledu je nutné, aby ministr obrany A.Vondra dal prověřit tento nákup a podal podrobné vysvětlení nejen sněmovnímu VOB, ale zejména veřejnosti. A pokud se ukáže pochybení jednotlivých osob, musí zakročit a zodpovědné potrestat. Nelze donekonečna trpět nekompetentnost a nehospodárnost v resortu, jehož úkolem je obrana České republiky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama