Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.12.2010 16:42:00

Nové dluhopisy pro občany - lépe později než nikdy

Nové dluhopisy pro občany - lépe později než nikdy

Po dlouhých odkladech ministr financí Miroslav Kalousek přichází s projektem prodeje státních dluhopisů českým občanům. Je s podivem, že zavedení prodeje českých státních dluhopisů trvá tak dlouho.

Dluhopisy přímo pro občany by měly být v prodeji ve třetím čtvrtletí roku 2011. Zdá se, že i po kritice ČSSD byl termín posunut z původně oznámeného termínu roku 2012 na třetí čtvrtletí příštího roku. Je s podivem, že zavedení prodeje českých státních dluhopisů trvá tak dlouho, přestože existuje široký politický konsensus, že toto je správný krok, který je třeba udělat.

Prodej dluhopisů přímo občanům má pro stát dvě základní výhody: financování touto cestou může být o trochu levnější než na volném trhu a občané jako věřitelé nevydírají stát hrozbou změny ratingu, či v krajním případě dokonce státního bankrotu a nenutí jej přijmout zahraniční půjčky jen proto, aby zachránili zahraniční věřitele, tak jako se to stalo v posledních týdnech Irsku.

Samotné zavedení přímého prodeje českých státních obligací přímo občanům lze jen přivítat. Jedině snad s dovětkem, že to mělo být již dávno, nejpozději za ministra Eduarda Janoty. Nicméně zde platí ono pověstné: lépe později, než nikdy. Co však vyvolává znepokojení, jsou předběžné informace o parametrech a podmínkách prodejů těchto dluhopisů českým občanům. Objevují se obavy, že výnos z nich bude příliš nízký a že nebude existovat druhotný trh těchto dluhopisů. Je sice naprosto legitimní, že výnos těchto dluhopisů bude o něco nižší, než na volném trhu, ale nemůže být příliš nižší, nákup těchto obligací byl pro občany výhodný. Výnos dluhopisů, prodávaných občanům, by měl kopírovat výnosovou křivku dluhopisů prodávaných investorům na volném trhu a neměl by být nižší o více než 50 bazických bodů (půl procentního bodu). Naprosto nepochopitelný je pak nápad zakázat sekundární trh u těchto dluhopisů. Toto omezení je třeba odstranit na samém počátku nejen proto, že stát nejspíše nebude takové omezení schopen vynutit. Občané by měli mít šanci nakoupené dluhopisy prodat a to nejen ve zpětném odkupu samotnému státu.

Přesto všechno lze prodej státních dluhopisů přímo občanům jen uvítat. I když systém prodeje státních obligací občanům nebude v prvním kole optimálně vyladěn, lze později jeho parametry změnit tak, aby tento obchod byl výhodný jak pro české občany, tak pro český stát.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama