Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2010 11:32:35

Naše zodpovědnost nese ovoce

Naše zodpovědnost nese ovoce

Projev na 9. schůzi v PS PČR dne 8.12.2010.

Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, dovolte mi v souvislosti s projednáváním druhého čtení návrhu státního rozpočtu, abych také zmínil některé širší souvislosti, které pak mají samozřejmě konkrétní dopad do konkrétních položek návrhu státního rozpočtu.

Jak jistě víte, po ustavení této vlády dvě ze tří klíčových ratingových agentur Standard and Poors a agentura Fitch okamžitě zlepšily ratingový výhled do České republiky na výhled pozitivní. To se samozřejmě velice pozitivně odrazilo i na finančních trzích. Tady bych chtěl připomenout velkou poptávku po českých desetiletých eurobondech, které se velmi dobře a velmi kvalitně prodávaly na finančních trzích. Česká republika získala velkou míru důvěryhodnosti. Včera prezentovaná tabulka, kterou zveřejnil Financial Times ukazuje z 19 členských zemí Evropské unie Českou republiku jako šestou nejdůvěryhodnější v rámci posuzování na finančních trzích. To má samozřejmě svůj nesmírně pozitivní vliv i na úrokovou míru českých státních dluhopisů. Tady bych chtěl připomenout, že ta momentální je zhruba 62 setin procenta nad úrovní těch nejkvalitnějších, což jsou dluhopisy vydávané Spolkovou republikou Německo. Mimochodem výrazně nižší než například téměř šestiprocentní úroveň, za kterou se prodávají portugalské dluhopisy, irské dluhopisy nebo téměř jedenáctiprocentní úroveň, za kterou se prodávají řecké dluhopisy. Těchto 3,62 procenta je velmi kvalitní výsledek. Budeme-li pokračovat v této zodpovědné rozpočtové politice, tak to má pozitivní dopady v tom, že se mimo jiné zlevňuje obsluha českého státního dluhu. Proto je v tuto chvíli možné i snížit v důsledku těchto pozitivních kroků a rozpočtové odpovědnosti, kterou provádíme, i částku, která je určena na dluhovou službu a můžeme tuto částku ve výši 1 mld. korun přesunout na podporu vysokého školství, kde jistě víte došlo k velmi výraznému škrtu. Já jsem přesvědčen, že pokud budeme pokračovat touto cestou, a tady máme první pozitivní výsledek naší cesty, to znamená zodpovědná politika vlády a většiny v této Poslanecké sněmovně se odráží v naší pozici na finančních trzích a umožňuje zlevňovat správu českého státního dluhu a my potom můžeme tyto ušetřené prostředky přesouvat tam, kde mají největší multiplikační efekt. A já jsem přesvědčen, že právě tou oblastí, která má největší multiplikační efekt z hlediska budování dlouhodobé konkurenceschopnosti této země, je podpora výzkumu, vývoje inovací a školství, tedy vzdělávacího systému.

A proto si právě v návaznosti na tento krok dovolím dát pozměňovací návrh, ve kterém v kapitole 333 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy navrhuji zvýšit výdaje ve specifickém ukazateli věda a vysoké školy, v tom vysoké školy o 1 mld. korun a zároveň v kapitole 396 státní dluh snížit výdaje ve specifickém ukazateli obsluha státního dluhu o 1 mld. korun. Je to krok, který je pozitivní pro konkurenceschopnost této země a tuto 1 mld. právě díky tomu, že provádíme zodpovědnou politiku, si můžeme dovolit.

Děkuji.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama