Dr. Ing. Jaromír Drábek

Stav legislativní nouze byl na místě
  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.12.2010 16:50:00

Volný pohyb pracovníků v EU neznamená exodus Čechů

Volný pohyb pracovníků v EU neznamená exodus Čechů

Nejpozději k 1. květnu 2011 bude v celé Evropské unii zaveden volný pohyb pracovníků, který umožní českým občanům pracovat ve všech členských státech.

Pro sezonní pracovníky bude německý trh práce plně otevřen už od ledna příštího roku. Po odstranění administrativní bariéry pracovního povolení se není třeba obávat nějakého „exodu" české pracovní síly směrem na německý trh práce, shodli se představitelé českých a německých úřadů práce a zástupci služeb zaměstnanosti obou států na setkání koncem listopadu.

Migrační potenciál českých občanů nebyl nikdy velký, ani v rámci ČR ani v rámci EU, uvedl JUDr. Miroslav Fuchs, ředitel odboru Evropské unie a mezinárodní spolupráce Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Po vstupu ČR do EU, kdy některé země EU plně otevřely své trhy práce hned a další země se postupně přidávaly, byly podle něj migrační potřeby českých občanů uspokojeny. Zdůraznil, že se rozhodně neočekává velká migrační vlna Čechů do Německa a Rakouska, posledních zemí EU, které své trhy práce otevřou až 1. května 2011, a není třeba se v tomto směru obávat dramatického vývoje.

Podle zástupců německých úřadů práce na trhu práce chybí odborníci. Odborných pracovníků je však nedostatek i v Česku, uvedl ředitel Úřadu práce v Plzni Ing. Zdeněk Novotný. Připomněl také existenci jazykové bariéry a neochotu Čechů migrovat, pokud nemají výraznou finanční motivaci.

Také němečtí partneři vidí bariéru v jazykové nevybavenosti českých pracovníků. Dramatického vývoje po otevření pracovního trhu se Němci neobávají, očekávají zájem spíše jednotlivců. Výjimkou by mohl být například obor hotelnictví a gastronomie, kde podle německých zástupců úřadů práce existuje dlouhodobě nedostatek personálu.

Zřejmě se rozšíří zapůjčování agenturních zaměstnanců a mnoho německých firem, které mají provozovny v České republice, bude mít zájem své pracovníky zaměstnávat na obou stranách hranice, míní němečtí partneři. Připomněli, že z toho důvodu se v Německu zvažuje zavedení odvětvové minimální mzdy.

Novotný k situaci v ČR zmínil, že v souladu se zadáním vedení služeb zaměstnanosti se podstatným způsobem snižuje zaměstnávání cizinců. Naopak počty občanů EU se zvyšují, což však úřady práce nemohou nijak ovlivňovat a ani to není v rozporu s dlouhodobou politikou zaměstnanosti ČR.

Každoroční setkání pracovníků českých a německých úřadů práce a zástupců služeb zaměstnanosti obou států se letos konalo 29. až 30. listopadu pod krušnohorským Klínovcem. Příští rok se setkání uskuteční v Německu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama