Zdeněk Ryšavý

Neptejme se, co může udělat Vysočina pro nás, ale co můžeme udělat my pro Vysočinu.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2010 10:16:36

Ukládání komunálních odpadů na skládky musí skončit

Ukládání komunálních odpadů na skládky musí skončit

Devět skládek komunálního odpadu provozují v současnosti vlastníci v kraji Vysočina. Jedná se o moderní a zabezpečené skládky. Jejich kapacita je ale omezená, a proto je nutné připravit se na změny ve způsobu nakládání s odpadem v blízké budoucnosti.

„V dlouhodobém výhledu není přijatelné měnit další přírodní zákoutí na nové skládky. V České republice se ukládá na skládky více než 70 % komunálního odpadu. Je to ten nejhorší způsob likvidace, který nijak nevyužívá materiál ani energii v odpadech ukryté. Je potřeba měnit myšlení lidí a snažit se v první řadě předcházet vzniku odpadů. Nicméně určité množství odpadu bude vznikat vždy, proto se snažíme v rámci přípravy ISNOV především zvyšovat materiálové využití odpadů a bioodpadů a zbytek řešit energetickým využitím,“ vysvětluje Zdeněk Ryšavý (ČSSD), radní kraje Vysočina pro oblast životního prostředí. Jedním z prvních pokusů o změnu jsou skládky v Petrůvkách a Ronově nad Sázavou, kde se skládkový plyn aktivně čerpá a využívá k výrobě elektrické energie v kogeneračních jednotkách. „Ročně se v České republice uloží na skládky odpad odpovídající energetickému ekvivalentu 2,5 milionu tun uhlí, což je roční spotřeba velké tepelné elektrárny.

V západních zemích, kde dříve také vše skládkovali, už dochází k pokusům odtěžování bývalých skládek a energetickém využívání odpadů – tedy jejich spalování s dodávkou tepla pro dálkové vytápění nebo výrobou elektrické energie. To je ovšem ekonomicky mnohem nákladnější než spalovat jinak nevyužitelné odpady přímo, tak, jak to dělají například ve Švýcarsku, Švédsku či Dánsku. V těchto výrazně ekologicky zaměřených zemích se energeticky využívá zhruba 50 % komunálního odpadu, zbytek se recykluje. Neskládkují prakticky nic,“ naznačuje budoucí směřování Vysočiny Zdeněk Ryšavý.

Vyšlo v novinách Kraj Vysočina, listopad 2010

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama