JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.12.2010 9:53:00

Důchodová reforma může být národní katastrofou

Důchodová reforma může být národní katastrofou

Jistoty dnešních a především budoucích nových starobních důchodců lze udržet v podstatě jen za předpokladu výrazného zdanění lidí s vysokými příjmy.

Jistoty dnešních a především budoucích nových starobních důchodců lze udržet v podstatě jen za předpokladu výrazného zdanění lidí s vysokými příjmy, tedy bohatých, jejichž příjmy pocházejí především ze spekulativního kapitálu a zachováním průběžného státního solidárního důchodového systému s odstraněním pojistných stropů.

Předpovědi »odborníků«, co bude v ČR v roce 2040, mají menší cenu než potištěný, a tím poničený papír.

Důchodová reforma v »malém« a »velkém« pojetí současné vlády se může stát, připočteme-li k ní vyšší ceny elektřiny, vody, plynu, léků, poplatků ve zdravotnictví a potravin, národní katastrofou.

Za názvem »soukromé investiční fondy« se především zakrývá skutečnost, že peníze odvedené povinně na důchodové pojištění se v nich nebudou střádat, ale investovat. Jinými slovy budou sloužit především investicím do burzovních spekulací. Vlastníci těchto fondů budou především chtít vlastní, soukromokapitalistický zisk, zřejmě v drtivé většině případů odvedený do zahraničí. Vracet vybírané peníze lidem v penzích bude jejich až poslední zájem, umocněný skutečností, že i ten nejmladší pojištěnec bude muset spořit minimálně dvacet pět let, aby na ně získal nárok. Vláda sice straší občany tím, co může být za čtyřicet let, ale investiční fondy si nebudou lámat hlavu zdaleka ani oněmi dvaceti pěti lety. Co je podstatné, že dnešní 40letí a mladší lidé, než půjdou do starobního důchodu, zcela určitě zažijí po současné hospodářské krizi další dvě až čtyři krize a z toho jednu velkou. O své peníze tak zčásti přijdou pod záminkou »poklesu ceny většiny aktiv«. Můžeme si stokrát opakovat, že kapitalismus nemá velkou budoucnost, ale realita je taková, že ustát současnou hospodářskou krizi se mu podařilo. Pro levici a levicové politické subjekty je to další výrazný důvod k zamyšlení jak v podmínkách České republiky, tak celé Evropy. Řešení určitě není v oprašování kapitalistického sociálního státu.

Jistoty dnešních a především budoucích nových starobních důchodců lze udržet v podstatě jen za předpokladu výrazného zdanění lidí s vysokými příjmy, tedy bohatých, jejichž příjmy pocházejí především ze spekulativního kapitálu (i Merkelové kapitalistické Německo daní tyto kategorie 45% daní) a zachováním průběžného státního solidárního důchodového systému s odstraněním pojistných stropů. Tento systém pak může být doplněn dobrovolným pojištění.

Totiž »cena služeb soukromých investičních fondů« pro účely důchodového pojištění by měla být vyjádřena podílem z vložených peněz k povzbuzení dravé chamtivosti jejich majitelů. Prý bude i vysoutěžen jeden veřejnoprávní fond k výběru pojištěnce, který bude mít povinnost nakupovat české státní dluhopisy. Takový návrh však odkrývá celý podvod chystaný současnou vládou a těmi, kteří vládní politické strany financují. Je to stejný podvod, který dnes korupci posvěcuje na zákon. Napříště se má stejnými pravidly řídit i v důchodových fondech.

Lákadlem zreformovaného důchodového systému má být ocenění žen v domácnosti u bohatých. Ty mají dostat důchod díky sdílení společného vyměřovacího základu. Vrací se doba prvé republiky a Rakousko-Uherska známá ze starých filmů a románů. Tzv. měštky tehdy pracovat nemusely, bylo to podle tehdejší morálky společensky nepřijatelné a manžel, povětšinou sloužící vládnoucí vrstvě, musel zaopatřit rodinu prostředky vydřenými z proletariátu. Toto se nám strana současných aristokratů TOP 09 snaží znovu vrátit. Navíc dospělé děti mají platit až dvě procenta z vyměřovacího základu rodičů penzistům. Za co ale pak bojovaly generace dělníků a ostatních zaměstnanců? Za návrat do středověku vydávaný za tzv. generační solidaritu? To ale přece není žádná solidarita, je to vyjádření buržoazního přání, aby staří rodiče co nejdříve zemřeli, nebo co možná do nejvyššího věku byli povinně výdělečně činní, a děti tak měly slevu na svých příjmech. Je smutné, že i někteří rádoby levicoví politici, i z dnešní opozice, na toto slyší a je to pro ně rajskou hudbou nebo přinejmenším nutným zlem. Levicová opozice současné pravicové vládní koalici však musí takovéto návrhy tvrdě smést. Je to v zájmu dnešních pracujících, zejména těch mladých.

Stanislav Grospič
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama