ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.12.2010 16:03:00

Tady nehrozí jen nějaká stávka, tady hrozí kolaps

Tady nehrozí jen nějaká stávka, tady hrozí kolaps

Projev na 9. schůzi PS PČR dne 14.12.2010.

Pane předsedající, dámy a pánové, já jsem na začátku této poslanecké schůze navrhoval určitý informativní bod premiéra a ministra zdravotnictví o aktuální situaci ve zdravotnictví. Bohužel, tento bod nezískal podporu většiny Poslanecké sněmovny a nebyl zařazen.

Avšak vzhledem k tomu, že v posledních dnech jsou v médiích čím dál častější informace o tom, jak velké množství lékařů podává v jednotlivých nemocnicích výpovědi, tak dávám této Sněmovně nový návrh na zařazení tohoto bodu, tedy informace ministra zdravotnictví o aktuální situaci ve zdravotnictví, především o odchodech lékařů, a o připravovaných variantách řešení této situace.

Je to, myslím, velmi klíčové, protože Poslanecká sněmovna se v řádné schůzi sejde až někdy koncem ledna. Pokud by dnes Poslanecká sněmovna nepodpořila tento návrh, který navrhuji zařadit na pátek po pevně zařazených bodech, pak bychom jako sociální demokraté byli nuceni zvažovat svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny jen k tomuto bodu.

Totiž ono nejde o nějakou prostou akci charakteru demonstrace nebo krátké výstražné stávky, kdy si někdo připne stužku na plášť nebo v krajním případě přejde na služební provoz, tedy provoz, jaký je o sobotách a nedělích. Ale skutečně podle těch údajů, a pokud jsou pravdivé údaje z médií, že v řadě nemocnic a v řadě celých regionů podalo již dnes výpověď nějakých 60 - 70 % lékařů. Takové informace proběhly v médiích například o hradecké fakultní nemocnici, ale o celém Pardubickém kraji, kraji Vysočina a kraji Moravskoslezském.

Dámy a pánové, poslankyně a poslanci, pokud dojde k naplnění toho, o čem informují média, pak dojde na podstatné části území České republiky k naprostému zhroucení základní zdravotní péče. To není hrozba nějaké stávky, to je skutečně hrozba kolapsu těchto nemocnic a kolapsu poskytování akutní život zachraňující péče.

Jsme přesvědčeni, že tento bod by měl být Poslaneckou sněmovnou probrán, prodiskutován, a hlavně bychom měli být seznámeni s tím, jaká opatření vláda a pan ministr chystají. Je to situace, která má svá řešení. Bohužel, zatím jsme neslyšeli ze strany ministerstva žádný plán, mimo toho, že pan ministr říká, že se budou odkládat akutní operace a že asi pacienti budou čekat déle. To podle našeho soudu není plán. To je výsledek toho, když odejde třeba 30 % lékařů. Ale když jich odejde 60 % a více, tak jde o kolaps. To znamená, že se nebudou odkládat žádné plánované operace, protože se nebudou provádět ani operace akutní, protože tam nebude kdo by operoval, kdo by dával narkózu.

Takovémuto nebezpečí Česká republika za posledních dvacet let nečelila ani jednou. Myslím si tedy, že Poslanecká sněmovna by této vážné situaci měla věnovat pozornost a měla chtít slyšet jasnou odpověď ministra zdravotnictví, co plánuje a jaký scénář připravuje.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z levé strany.)
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama