Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.12.2010 12:42:27

Vláda politické ostudy

Vláda politické ostudy

V roce 1997 vykulminovala politická krize, do které vrhla Českou republiku ODS smyšlenými sponzory strany ve výši 3,75 miliónů korun, jimiž měli být i Radžív Sinha z Mauricia a Maďar Lájos Bács.

Následně se ukázalo, že skutečným dárcem byl bývalý tenista a podnikatel Milan Šrejber, který se podílel na privatizaci Třineckých železáren. Pak se ODS dušovala, jak se změnila a že podobné nečisté praktiky se již nikdy nebudou opakovat.

Současná aféra na ministerstvu životního prostředí podrobně zaznamenaná odvolaným ředitelem Státního fondu životního prostředí Liborem Michálkem předčila nejobludnější představy. A už z toho, co vyšlo v médiích i z toho, co sám explicitně uváděl, je jasné, že ministr Pavel Drobil musí okamžitě odstoupit z funkce ministra životního prostředí.

Jestliže Petr Nečas volá po vyšetřování a zároveň ve sněmovně prohlašuje, že Pavlu Drobilovi plně důvěřuje, pak se ukazuje, že všechna jeho slova o boji proti korupci jsou vylhaná a že za svatouškovským vystupováním se skrývá člověk nanejvýš cynický. Anebo slabý, neschopný lídr. Je otázkou, co je pro stát nebezpečnější.
 
Tuto politickou krizi může Petr Nečas ustát pouze s menšími ztrátami bodů a důvěryhodnosti jen v případě, že se ještě dnes ohlásí u prezidenta republiky a navrhne Drobilovo odvolání. Vyšetřování může pouze přinést ještě Drobilovu trestní odpovědnost, morální a politická už je naplněna měrou vrchovatou.
 
Přiznávám, že jsem opakovaně hovořil o tom, že neočekávám, že tato vláda dožije konce volebního období. Hloubka aféry, která se nyní provalila – a kterou jsem neočekával – proces rozvalu může jen urychlit.
 
Před pár týdny, po komunálních volbách, jsem řekl, že vládu na jaře čeká velká personální obměna, včetně jejich klíčových figur: Nečase a Johna (tedy kromě několika dalších ministrů, nicotných ve své neschopnosti). Tehdy se mi komentátoři smáli, dnešní strašlivá aféra ministra Drobila celý proces jen akcelerovala.
 
V posledním průzkumu veřejného mínění se Věci veřejné dostaly na 5 procent. Dovoluji si předvídat, že v lednu již budou 3 až 4 procentech. A začnou mizet v bermudském trojúhelníku české politiky, kde předtím skončila ODA, Unie svobody, zelení či lidovci.
 
Pokud se totiž některá strana v minulosti dostala v průzkumech pod hranici 5 procent, byl její konec dříve či později neodvratný.
 
A ODS? Začne v průzkumech atakovat hranici 10% preferencí a není vzdálená doba, kdy ji prorazí.
 
Pokud ministr Drobil ještě dnes opustí svou funkci, má ještě ODS a její vláda jistou šanci do budoucna. Pokud ne, Pánbůh s ní. Už jí nepomůže nic.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama