Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.12.2010 10:32:00

Evropská občanská iniciativa - test občanské odpovědnosti

Evropská občanská iniciativa - test občanské odpovědnosti

Evropský parlament dnes přijal velkou většinou návrh nařízení o Evropské občanské iniciativě.

Evropský parlament dnes přijal velkou většinou návrh nařízení o Evropské občanské iniciativě, na jejímž základě budou moci občané EU poprvé v historii přímo navrhovat přijetí nových právních předpisů. Na základě této iniciativy může nejméně jeden milión občanů z alespoň jedné čtvrtiny členských států EU vyzvat Evropskou komisi, aby předkládala legislativní návrhy v oblastech spadajících do jejích pravomocí.

"Dnešek je významným dnem pro občany EU. Evropská unie prožívá v posledních letech určitou krizi důvěry svých občanů. Jedním z jejích projevů je například i velmi nízká volební účast ve volbách do Evropského parlamentu vyplývající z rozšířeného pocitu, že občan nemůže svým hlasem dění v Evropské unii nijak ovlivnit. Evropská občanská iniciativa je z tohoto pohledu zcela novým prvkem přímé demokracie, který byl zakotven v Lisabonské smlouvě. Konkrétní postupy však byly předmětem složitého vyjednávání" sdělila jedna ze stínových zpravodajek frakce k tomuto návrhu, europoslankyně Olga Sehnalová.

Hlavními okruhy vyjednávání bylo například zajištění transparentnosti či ochrana osobních údajů. Kompromisu bylo dosaženo i díky pozměňovacímu návrhu europoslankyně Olgy Sehnalové, jenž se týkal minimálního počtu členských zemí potřebných pro registraci iniciativy. Ten byl nakonec snížen na jednu čtvrtinu.

"Za nejdůležitější však považuji obecný přístup k občanské iniciativě. Máme-li k dispozici tento nový prvek, nesmíme se ho bát uvést do praxe. Ano, budou tu i populistická a ožehavá témata, proto bude velmi důležitý celý proces registrace iniciativy před zahájením sběru podpisů. Evropskou občanskou iniciativu proto vnímám jako velký test evropské občanské odpovědnosti", prohlásila Sehnalová.

Po schválení Radou, ke kterému by mělo dojít ještě do konce letošního roku, budou mít členské státy jeden rok na začlenění nových právních předpisů do národní legislativy. První občanské iniciativy podle přijatého nařízení by tedy mohly začít vznikat na začátku roku 2012.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama