Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.12.2010 13:06:28

Koalice chce imunitu omezit jen naoko

Koalice chce imunitu omezit jen naoko

Řeč na 9. schůzi PS PČR 17. 12. 2010.

Děkuji, vážená paní předsedkyně, za doplnění této informace. Pouze bych chtěl ještě jednou zdůraznit, že kvorum pro přijetí tohoto návrhu zákona je 120 hlasů. Pokud vím, tak vládní koalice má v této Poslanecké sněmovně 118 hlasů pro to, aby byla přijata ústava. Já jsem dnes sledoval dopolední hlasování, ale všiml jsem si, že vládní koalice tady 118 poslanců k dispozici nemá. A já se chci zeptat, jak je tedy tento návrh zákona míněn! Jestli je to míněno jenom jako politické gesto, které nemá projít, a proto bylo zařazeno na dnešek, kdy vládní koalice prokazatelně věděla, že tady nemá k dispozici 118 hlasů, neboť pan premiér Nečas je v zahraničí, je tedy řádně omluven. Čili to je minimálně jeden hlas, který chybí, ale není to jenom tento jeden hlas. Tady chybí celá řada dalších koaličních poslanců. A já se tedy chci zeptat představitelů vládní koalice, jak to míní se změnou ústavy? To je přece velmi důležité a vážné hlasování. Já kdybych předkládal takovýto návrh, tak bych ho zařadil na den, kdy mohu očekávat, že zde bude dostatečné množství poslanců, a pokud je to vládní návrh, tak by vládní koalice, která myslí vážně něco takového, tak by měla projednávat tento bod v okamžiku, kdy tady má k dispozici 118 poslanců. To je první podmínka pro to, abychom tento návrh mohli pokládat za vážně míněný.

Druhá podmínka pro to, abychom ten návrh mohli pokládat za vážně míněný, je jednání s opozičními stranami, neboť vládní koalice tady nedisponuje ústavní většinou na půdě Poslanecké sněmovny a nedisponuje ani ústavní většinou na půdě Senátu. A já bych chtěl konstatovat jako úřadující předseda sociální demokracie, že se mnou na toto téma nikdo z vládní koalice nejednal. Já jsem nabízel vládní koalici toto jednání, protože my jsme předložili pozměňovací návrh, který je pro sociální demokracii velmi důležitý, a já jsem požádal o to, aby nad tímto pozměňovacím návrhem proběhlo jednání mezi námi a koaličními stranami, a chci konstatovat, že do této chvíle k žádnému jednání ze strany vládní koalice nedošlo.

Myslím si, že není možné, abychom přistupovali k projednání tohoto návrhu v situaci, kdy zde není dostatečný počet vládních poslanců, protože i kdybychom my jako opozice vstřícně přidali ty dva hlasy, které vládní koalici chybí k ústavní většině, tak to stejně nebude stačit na to, aby změna ústavy v Poslanecké sněmovně byla přijata.

Myslím si, že to je velmi zvláštní situace a nemohu se zbavit dojmu, že to vše je jenom naoko, že vládní koalice předložila naoko návrh na změnu ústavy, na omezení imunity, ale ve skutečnosti dělá vše pro to, aby tento návrh zákona zde v Poslanecké sněmovně neprošel. Nejedná s opozicí, není schopna kompromisu nad pozměňujícími návrhy, a navíc ještě navrhuje zařadit tento bod v situaci, kdy tady ani vládní koalice nemá všech 118 hlasů. Pokud by koalice usilovala o podporu opozice a získání chybějících hlasů, tak přece základním předpokladem je fakt, aby vládní poslanci přišli do práce, aby tady hlasovali a bylo jich přítomno 118 a vytvořili elementární předpoklad pro to, aby změna ústavy byla přijata.

Znovu opakuji - a proto jsem se na začátku ptal na nastavené kvórum - pro změnu ústavy je potřeba 120 hlasů a dnes tady vládní koalice v Poslanecké sněmovně 118 hlasů podle mého názoru k dispozici nemá. Děkuji.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama