Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.12.2010 15:01:00

Opozice tady není od toho, aby dělala vše

Opozice tady není od toho, aby dělala vše

Řeč na 9. schůzi PS PČR 17. 12. 2010.

Děkuji, vážená paní předsedkyně. Já jsem se zájmem poslouchal debatu a mám pocit, že ona odhalila skutečně deficit nedostatku diskuse mezi vládou a opozicí o tomto návrhu. Nevím, jestli jste to cítili také, ale já jsem to cítil. Prostě ty argumenty se tady vyměňovaly jako by se vyměňovaly poprvé v Poslanecké sněmovně. A přitom jsme při třetím čtení tohoto návrhu zákona a za malou chvíli bychom o něm měli finálně hlasovat.

Myslím, že to, co je klíčové, je, že u ústavních změn, tam kde je nutné ústavní kvórum, v Poslanecké sněmovně, v Senátu, tak vládní koalice nemůže uplatňovat stejnou metodu jakou uplatnila u tzv. reformního balíčku. Tady vláda nemůže uplatňovat stejnou metodu jakou uplatnila u státního rozpočtu. Prostě tady nemůžete opozici válcovat. Chtěl bych vás skutečně požádat, vládní poslance, abyste si to uvědomili. U ústavních změn nemůžete opozici válcovat. Můžete tady na nás křičet, můžete bouchat pěstí, můžete tady dupat, můžete tady tleskat, ale nepřinutíte nás, abychom pro vaše návrhy hlasovali bez toho, aniž byste s námi hledali shodu. V tom je ten podstatný rozdíl a na to bych vás chtěl upozornit. Na to bych chtěl upozornit i veřejnost.

Opozice tady není od toho, aby dělala vše, co uvidí vládní většině na očích. Opozice je tady od toho, aby vládě nastavovala kritické zrcadlo. Opozice je tady od toho, aby fungovala jako zpětná vazba. My nejsme součástí vládní koalice, vy nad námi nemáte vůbec žádnou moc! Vy nás nemůžete přinutit k tomu, abychom hlasovali pro něco, co je podle našeho názoru v rozporu s naší představou o správném světě, o správné správě veřejných záležitostí.

Tak to skutečně je. Vy máte většinu v Poslanecké většině - 118 hlasů - a můžete si prosadit změny v běžných návrzích zákonů, ale nemůžete bez dohody s opozicí prosazovat ústavní změny. Tohle je první ústavní změna, která přišla na řadu. Shodou okolností je to imunita. Stejně tak to mohl být jakýkoliv jiný vládní návrh ústavní změny, ale první na řadu přišla změna Ústavy, která se týká imunity. Myslím, že nyní nastavujeme standardy, jak bude vypadat komunikace a debata mezi vládou a opozicí u všech dalších ústavních změn, které přijdou do této Poslanecké sněmovny.

Jak ty standardy zatím byly nastaveny? Žádná diskuse! Žádné jednání! Ani v jediném okamžiku jsem nebyl jako předseda největšího opozičního klubu tady v Poslanecké sněmovny přizván k nějakému jednání ze strany předsedy klubu vládní koalice na toto téma. Nikdy žádné takovéto jednání zde na půdě Poslanecké sněmovny nebylo zorganizováno, a to jsme ve třetím čtení změny Ústavy. Takto není možné postupovat v demokratickém Parlamentu. Vy prostě nad námi jako nad opozicí žádnou moc nemáte a nemůžete nás nutit ke schvalování vašich návrhů zákonů, které s námi nebyly konzultovány a kde s námi nebyl dohodnut kompromis.

Druhá důležitá věc, kterou bych chtěl říci, je, že ten kompromis byl navržen z naší strany. Je zvláštní, že si toho vládní většina ani trochu neváží, ale byla to sociální demokracie, konkrétně náš poslanec Tejc, který předložil návrh kompromisu z naší strany, konkrétní pozměňovací návrh, který je součástí návrhů, o kterých nyní budeme hlasovat. My přece jasně říkáme jako sociální demokracie: "To je podaná ruka z naší strany". A co vy jste udělali? Vy jste nás do té ruky kopli. My jsme vám podali ruku ve formě pozměňujícího návrhu a řekli jsme: "Jednejme o kompromisu, takto může vypadat pozměňovací návrh". A vy jste nám tu ruku ukopli.

Skutečně si myslíte, že jako opozice můžeme hlasovat pro takovou ústavní změnu, jestliže vy s námi nejednáte! Vůbec s námi nejednáte! Používáte vydírání a válcovací metody. Pak máte skutečně velkou odvahu, abyste to tady ještě v této Poslanecké sněmovně zdůraznili, jak nepochopitelně a nekulturně se vůči opozici chováte jako vládní většina. Nepřijdete ani všichni na hlasování. Je vás tady možná 100, možná 100, a přitom víte dobře, že potřebujete 120 hlasů. Když zjistíte, že je vás tady možná 100 a potřebujete 120 hlasů, tak ani nemáte schopnost navrhnout přesunutí bodu na nějaký jiný termín, kdy budete schopni zmobilizovat svoji většinu a mít tady aspoň těch 118 hlasů, abyste zvýšili šanci na přijetí návrhu zákona.

Je přece jiná situace, jestliže je vás tady možná 100 a potřebujete 120 hlasů, a těch 20 hlasů se vám bude shánět obtížně, a jiná situace by byla, kdyby vás tady bylo 118, nebo 117, nebo 116 a chyběl vám jenom velmi malý počet hlasů. Vždyť tohle je návrh, ve kterém často mohou i poslanecké kluby hlasovat napříč. I tady můžou být jednotlivé názory, které budou třeba v souladu s tím, co vy navrhujete. Ale vy jste té možnosti vůbec nevyužili a absolutně jste podcenili způsob projednávání tohoto návrhu zákona.

Nevím, co víc byste ještě chtěli. Je tady na stole pozměňovací návrh, který představuje kompromis. Kdyby návrh prošel, zvyšujete velmi výrazně šanci na to, že projde i změna Ústavy a návrh bude v Poslanecké sněmovně přijat a můžeme ho odeslat do Senátu. Vůbec nerozumím tomu, proč tak agresivně tady od samého počátku vystupují vaši poslanci proti poslancům opozice. Jako byste chtěli vůbec zpochybnit naše právo kritizovat vaše návrhy. Jako byste chtěli zpochybnit naše právo předkládat pozměňovací návrhy.

My jsme vám podali ruku. Podali jsme vám ruku s naším pozměňovacím návrhem a vy jste nám tu ruku v té rozpravě urazili. Nic jiného se tady v těch uplynulých minutách a desítkách minut nestalo. Takhle nebude vypadat debata nad ústavními změnami! Já vám chci jasně říci za sociální demokraty v této Poslanecké sněmovně: "Takto do budoucna debata vypadat nebude!" Jestliže chcete změnit Ústavu a budete na to potřebovat naše hlasy ať už tady v Poslanecké sněmovně, nebo v Senátu, budete muset se sociální demokracií seriózně a včas jednat. Ne takovým způsobem, který tady předvádíte dnes, kdy nás okřikujete, kdy jste na opozici agresivní, kdy máte tendenci využívat své většiny při každé příležitosti, kterou tady v Poslanecké sněmovně máte.

Já si vzpomínám na to, co bylo před pěti, šesti měsíci. Vy jste nastupovali a říkali jste, že zlepšíte politickou kulturu. Teď přece máte možnost to ukázat. Teď máte možnost ukázat, že jste schopni se alespoň na něčem s opozicí dohodnout. Máte tu schopnost, vážení kolegové z vládní koalice se alespoň na něčem s opozicí dohodnout? Nebo tu schopnost vůbec nemáte a budete se chovat pouze arogantně a pouze budete trvat na svých návrzích bez nejmenší ochoty ke kompromisu v takovýchto věcech. Jestliže chcete hlasy opozice pro ústavní zákony, musíte být schopni kompromisu. Pokud nebudete schopni kompromisu, tak tady žádné návrhy na změny Ústavy nemohou projít, protože opoziční strany bez kompromisu pro takovéto návrhy hlasovat nemohou.

Až přistoupíme k hlasování, chci vás všechny upozornit na důležitou věc. Je zde předložený pozměňovací návrh, který ten vládní návrh modifikuje tak, aby byl pro řadu sociálních demokratů přijatelnější. Buď této možnosti využijete a nebo se budete chovat stejně jako jste se chovali v uplynulých měsících a budete chtít opozici jenom válcovat. Ale pak se nemůžete divit tomu, že zde k žádné dohodě o změně Ústavy nedojde - pro tentokrát a možná ani během celého volebního období, pokud vládní koalice nebude schopna změnit vzorec svého chování a nebude schopna vést seriózní jednání.

My jsme přece navrhovali, aby tady vznikla sněmovní komise pro ústavní změny, že takováto sněmovní komise by všechny tyto věci mohla projednávat. Čeká nás debata nad celou řadou dalších témat, které se Ústavy mohou dotknout. Vy jste tu myšlenku odmítli, tak, proboha, veďme diskusi alespoň tam, kde je to možné. Hledejme řešení. A jestliže potřebujete více času, abyste posoudili náš pozměňovací návrh, máte tady v Poslanecké sněmovně většinu, a můžete si projednávání této změny Ústavy načasovat podle toho, jak vy jako vládní většina potřebujete.

Tohle není státní rozpočet. Tohle není daňový zákon, který musí začít platit od 1. ledna. Máme k dispozici ještě nějaký čas na to, abychom kompromis hledali, ale já se ptám, jestli na vaší straně vůbec je vůle. Když jsem tady slyšel neustálé výzvy k tomu: "Hlasujme, hlasujme, hlasujme". To přece nic nevyřeší hlasování v této situaci. Jestliže budete chtít v této situaci hlasovat a hlaso
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama