Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.12.2010 17:50:24

Koalice by nejprve měla hledat chyby ve vlastních řadách

Koalice by nejprve měla hledat chyby ve vlastních řadách

Vládní koalice dnes předložila novelu Ústavy ČR, týkající se omezení imunity poslanců a senátorů, avšak opět takovýto krok nekonzultovala s opozicí.

Jsme zklamáni tím, že vládní koalice dnes předložila novelu Ústavy ČR, týkající se omezení imunity poslanců a senátorů, avšak opět takovýto krok nekonzultovala s opozicí. A to i za vědomí, že vládní koalice nemá ústavní většinu, potřebnou k přijetí změn Ústavy. Sociální demokracie na tuto skutečnost dlouhodobě a vytrvale upozorňuje, avšak je vidět, že koaliční poslanci naše slova berou na lehkou váhu.
 
Musím se důrazně ohradit proti slovům představitelů koaličních stran, kteří dnešní nepřijetí novely Ústavy dávají za vinu právě opozici. ČSSD i nadále trvá na omezení imunity politiků, avšak za předpokladu, že v takovéto změně bude nalezen široký politický konsenzus. Právě proto, že s námi koalice svůj návrh nekonzultovala, předložili jsme drobný pozměňovací návrh, který by z praktických důvodů zcela nezrušil přestupkovou imunitu tak, jak to navrhovali představitelé vládní koalice.
 
Připomínám také, že jsem již dnes ráno varoval před tím, že přijetí novely Ústavy může být ohroženo z důvodu vysoké neúčasti koaličních poslanců. To se nakonec také potvrdilo, neboť při závěrečném hlasování chybělo 33 poslanců vládní koalice! Je tedy naprosto logické, že i přes to, že opozice dodala dvakrát více hlasů, než by bylo potřeba k přijetí změny Ústavy za plné účasti vládních poslanců, takováto změna neprošla. Přístup trojkoalice je nevídaný už v tom, že změnu Ústavy předkládají nejvyšší představitelé vládních stran, kteří pak na jednání o novele chybí. To je, snad s výjimkou premiéra Nečase, neomluvitelné. Svalování viny na opozici je tedy v tomto případě naprosto absurdní. Vedení poslaneckých klubů vládních stran by se mělo nejprve podívat do vlastních řad a teprve poté někoho kritizovat.
 
Znovu tedy apeluji, aby si vládní koalice uvědomila, že v Poslanecké sněmovně nedisponuje ústavní většinou. Ve změnách Ústavy budeme i nadále trvat na tom, aby se hledala široká politická shoda.
 
Bohuslav Sobotka, statutární místopředseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama