Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.12.2010 19:53:04

Evropský záchranný mechanizmus - malý krok správným směrem

Evropský záchranný mechanizmus - malý krok správným směrem

Sociální demokraté vítají evropský záchranný mechanizmus.

Předsedové vlád a prezidenti 27 členských států EU na svém pravidelném summitu v Bruselu schválili dlouho očekávaný záchranný mechanizmus pro eurozónu. Lisabonská smlouva bude doplněna o dvě věty tak, aby evropští státníci mohli tuto změnu schválit zjednodušeným postupem, a to jednomyslně na úrovni summitu Evropské rady.

Tento výsledek jednání přivítal místopředseda Evropského parlamentu, český europoslanec Libor Rouček: "Vytvoření trvalého záchranného mechanizmu, při formální úpravě Lisabonské smlouvy, je důležitým krokem k uklidnění finančních trhů a zároveň k postupnému vytváření celoevropské ekonomické vlády, kterou EU potřebuje."

Vedoucí delegace ČSSD v Evropském parlamentu a člen Rozpočtového výboru, europoslanec Jiří Havel, v reakci na dohodnuté změny konstatoval: "Je to malý krok správným směrem, který je nutno podpořit. Je ale také nutno si uvědomit, že se jedná o začátek cesty, nikoliv její konec."

Lisabonská smlouva by měla být rozšířena o dodatek následujícího znění: "Členské státy EU, jejichž měnou je euro, mohou vytvořit stabilizační mechanizmus, jenž bude aktivován v případě potřeby zajištění stability celé eurozóny. Poskytnutí jakékoliv finanční pomoci v rámci stabilizačního mechanizmu bude podléhat přísným podmínkám."
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama