Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.12.2010 16:01:18

Pozitivní zpráva pro chomutovské pacienty

Pozitivní zpráva pro chomutovské pacienty

Před více jak měsícem jsem interpeloval ministra zdravotnictví Leoše Hegera ohledně onkologického centra v chomutovské nemocnici a po jeho záporné odpovědi v poslanecké sněmovně jsem panu ministrovi poslal detailně zpravanou písemnou informaci.

Tomuto centru byl před dvěma lety odebrán statut Komplexního onkologického centra. Krajská zdravotní, a. s., která v rámci kraje sdružuje pět nemocnic, vyřešila tuto situaci vytvořením detašovaného pracoviště Komplexního onkologického centra Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, ale přímo v Chomutově tak, aby chomutovští pacienti měli i nadále zajištěnu onkologickou péči a nemuseli dojíždět do vzdálenějších nemocnic. Hrozilo však, že od nového roku, tedy od 1. 1. 2011, přestane Všeobecná zdravotní pojišťovna onkologickou péči v chomutovské nemocnici hradit. V rámci své interpelace jsem pana ministra vyzval k prodloužení výjimky pro onkologické centrum v Chomutově tak, aby Všeobecná zdravotní pojišťovna nadále proplácela léčbu pacientů s rakovinou.
Jsem rád, že pan ministr Heger tomuto mému požadavku vyhověl a výjimku prodloužil o další rok. Je vidět, že mu nejsou pacienti s tak vážným onemocněním, jakým rakovina je, úplně lhostejní.
  
Sám jsem Nemocnici Chomutov již vícekrát navštívil, zajímal jsem se jak je místní onkologické centrum vybaveno. Centrum splňuje všechny předpoklady a to jak k indikaci, tak i k podávání léčby. Disponuje klinickými onkology s letitou praxí v oboru, erudovanými všeobecnými sestrami, má ambulanci klinické onkologie s každodenním provozem a prostorné lůžkové oddělení. Oproti tomu Komplexní onkologické centrum v Masarykově nemocnici, kam by museli pacienti dojíždět, nepůsobí zrovna příjemně. Navíc by toto centrum muselo po zrušení onkologie v Chomutově pojmout dvakrát tolik pacientů. To by však nebylo ani kapacitně možné. Krajská zdravotní má v plánu centrum v ústecké nemocnici rekonstruovat. Nyní bude mít více času, aby mohla připravit onkologickým pacientům příjemnější podmínky. Konečně jedna interpelace zakončená příznivým výsledkem.
  
V současné době je resort zdravotnictví pod permanentním tlakem v souvislosti s akcí "Děkujeme, odcházíme" - plánovanými odchody lékařů z naší země. I zde by bylo potřeba se zamyslet, zda se nedá v resortu zdravotnictví najít systémové řešení, které poskytne lékařům odpovídající podmínky. Neměli bychom dopustit, aby Česká republika přišla o kvalifikované lékaře, kterých je již tak nedostatek. U našich slovenských sousedů, když byl ministrem zdravotnictví pravicové vlády pan Zajac (nyní poradce ministra financí Kalouska) došlo k podobné situaci. Ze zdravotnictví tehdy odešlo více jak 1500 lékařů, z toho dvě třetiny se zpět již nevrátily.
 
Lékaři nepožadují žádné horentní sumy, ale plat, který by odpovídal jejich vysokému pracovnímu vytížení a značné odpovědnosti. Vždyť se starají o naše životy. Ministr Heger nemůže svalovat vinu na krajské hejtmany. Platby za lékařské výkonu jsou určeny Úhradovou vyhláškou ministerstva zdravotnictví, které sám vede. Na těchto platbách závisí, kolik se do systému dostane peněz ze zdravotních pojišťoven a tedy, kolik budou moci nemocnice přidělit na výplaty svých zaměstnanců.
 
Peníze ve zdravotnictví jsou, jen je třeba je správně rozdělit, aby sloužily svému účelu a nikoliv ke zvyšování ziskovosti zdravotních pojišťoven.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama