Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.12.2010 19:50:48

Sebeúctu bychom ztrácet neměli

Sebeúctu bychom ztrácet neměli

Prohlášení k ohrožování českých národních zájmů premiérem Nečasem a ministrem Schwarzenbergem

Jako český premiér i předseda České strany sociálně demokratické jsem chápal, že přirozenou součástí naší politiky je aktivní budování zahraničních vztahů. Jako strategického partnera jsem vědomě pokládal Německo, které se přeměnilo ze země, jež trvale ohrožovala mír v Evropě i ve světě a porušovala lidská práva způsobem do té doby tak hrůzným a tak bestiálním, že je v tomto rozsahu lidská civilizace nikdy nepoznala a věřím, že již nepozná, v příkladnou demokratickou zemi, s vybroušeným parlamentním systémem a motorem evropského civilizačního pokroku.

Rád vzpomínám na Gerharda Schrödera, který byl v jistém smyslu mým zkušenějším politickým rádcem, navštívil Českou republiku vícekrát než všichni němečtí kancléři dohromady, a byl si vědom, že německý národ nese nezměrnou odpovědnost za třeskuté dějiny Evropy celého 20. století. Nepřipouštěl rovněž jakékoliv, byť i minimální posouvání příčin a důsledků a nemusel jsem tak být nikdy postaven do situace, abych vysvětloval, že následky např. spjaté s odsunem převážné části sudetských Němců zapříčinil německý fašismus a masivní podpora sudetských Němců ve smyslu směřující k rozbití České republiky.

Jako český premiér a předseda České strany sociálně demokratické jsem však rovněž hledal cesty, jak otevřít bolestné kapitoly česko – německého soužití, a umožnil zkoumání osudu desítek, ba stovek sudetoněmeckých antifašistů, namnoze sociálních demokratů, kteří trpěli od hitlerovců za svůj kladný vztah k Československé republice a často následně trpěli od Čechů po roce 1945 za to, že jsou sudetskými Němci.
 
Vždy jsem si však byl vědom příčiny a následku, které věci determinují. Vždy jsem však uměl posoudit míru a rozsah utrpení. V tomto ohledu nikdy nebylo sporu, že míra utrpení, porobení a utlačení českého národa za období od 1938 -1945 je zcela nesrovnatelná s tím, co si museli Němci jako logický důsledek svého předchozího běsnění vytrpět , u nás i i v celé Evropě.
 
Jako český premiér i předseda České strany sociálně demokratické jsem si rovněž uvědomoval význam ekonomické, politické i kulturní spolupráce s jednou z nejvýznamnějších spolkových zemí SRN a naším západním sousedem - Bavorskem a rozhodně bych uvítal plodnou spolupráci. Zavazovaly mě k tomu i vynikající vztahy se zemskou organizací SPD. Nepřipustil bych ovšem vládní delegaci, jíž by v jakékoliv podobě byl přítomen mluvčí Sudetoněmeckého landsmanšaftu Berndt Posselt, který díky své vytrvalé mnohaleté aktivitě představuje ze všech evropských politiků nejagresivnějšího představitele nejreakčnějších sil dnešního Německa snažící se rozbít pevné ústrojí poválečného uspořádání. Jeho výroky, jako: „Hluboko v mozcích pražských politiků vězí komplex ze vztahu s Němci...Česko ani po pěti letech nedorazilo do EU...Benešovy dekrety jsou rasistické, Klaus je egoman a svrhl vládu, kde nám někteří ministři byli nakloněni,“ čímž měl na mysli zejména ministry Schwarzenberga a Lišku, které pronesl na 60. sudetoněmeckém srazu v Augsburgu, jsou jasné.    
 
Nyní má navštívit Českou republiku předseda bavorské vlády, který žel zastává veřejně zcela nepřijatelné názory. "Kolektivní vyhnání sudetských Němců s mnoha mrtvými," podle Seehofera bylo a zůstává bezprávím, což pronesl před rokem.

Ještě pochybnější je otázka Berndta Posselta. Petr Nečas na jedné straně bázlivě uvedl, že nemůže kádrovat členy delegace, stejně alibisticky uvedl, že se s Posseltem nesetká, a že se s ním setká jen ministr Schwarzenberg. O čem tedy asi bude Schwarzenberg s Posseltem hovořit? Schwarzenberg, jak známo, zásadně hovoří o vyhnání sudetských Němců a Postoloprty srovnal s Lidicemi (příkladný český ministr zahraničních věcí!) A Posselt neschopný omluvit se za to, že jeho tzv. druhý nejsilnější, národ České republiky, tj. sudetoněmecký, přispěl uprostřed Hitlerovy přípravy k okupaci Československa k jeho rozbití, bude dr. Edvarda Beneše - který patřil k těm, kdož chránil stovky předních německých spisovatelů, humanistů a antifašistů, sociálních demokratů, před Hitlerovými koncentračními národy - označovat za zločince.
 
Jsem zásadním stoupencem dialogu a samozřejmě i bavorskými Němci. Je mnoho otázek které nás spojuje a o kterých je třeba mluvit. Ale sebeúctu bychom ztrácet neměli.
 
Od Nečase a Schwarzenberga nelze nic jiného očekávat. Vidí věci v jiných pohledech než většina z nás. Já na rozdíl od nich patřím stále ke stoupencům zahraničně politické linie prezidenta Edvarda Beneše.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama