Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.12.2010 11:45:18

Premiér? Z pana Čistého je pan Pokrytec

Premiér? Z pana Čistého je pan Pokrytec

Stanovisko Jiřího Paroubka k současné vládní krizi

Tato vláda sama sebe deklarovala jako vládu boje proti korupci, avšak při prvním za její éry veřejností odhaleném případu zjevné korupce a manipulace s veřejnými zakázkami na Státním fondu životního prostředí, fatálně selhali nejenom její ministra životního prostředí a místopředseda ODS Pavel Drobil a místopředseda vlády, ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John, ale osobně i samotný premiér a předseda ODS Petr Nečas.
 
Až do propuknutí tohoto korupčního skandálu byl premiér vlády České republiky v novinářské zkratce prezentován jako pan Čistý, nyní jej nelze označit jinak než jako pana Pokrytce a vzletným proklamacím vlády o boji proti korupci již nemůže věřit vůbec nikdo. Rozpor slov a činů a praktická politika špiček ODS a VV je políčkem do tváří především těch jejich voličů, kteří naivně uvěřili předvolebním lžím a slibům o upřímné a opravdové snaze skoncovat s korupcí.

Přesně v duchu oněch vládou demagogicky zneužívaných hesel „padni komu padni“ a „nic se nebude zametat pod koberec“ je však nezbytně nutné, aby orgány činné v trestním řízení splnily svoji povinnost a nejenom odhalily celé podhoubí, záměry a vazby protagonistů tohoto skandálu, ale zároveň bez jakýchkoliv pochybností potvrdily či vyvrátily podezření, zda se jak ministři Drobil a John, tak i samotný premiér Petr Nečas nedopustili některého trestného činu. Takový jednoznačný závěr by ostatně měl být i v jejich vlastním zájmu, když i renomovaní právníci se na stránkách tisku shodují na tom, že odcházející ministr životního prostředí, ministr vnitra a premiér se mohli dopustit hned několika trestných činů tím, že když se dozvěděli hodnověrné informace o manipulování veřejné zakázky a nadhodnocení ceny za účelem financování ODS, nejednali tak, jak jim ukládá zákon. Toto jejich jednání, resp. spíše nekonání je možno právně kvalifikovat jako trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby, neoznámení trestného činu či nepřekažení trestnému činu. Sdělovací prostředky ostatně informovaly o tom, že ve vztahu a k těmto podezřením již byla podána i trestní oznámení.

Připomenu v této souvislosti, že premiér Petr Nečas namísto toho, aby se obrátil na policii či státní zastupitelství pouze varoval ministra Drobila před jeho neposlušným podřízeným. Ministr Drobil pak vůči Liboru Michálkovi použil nejprve sliby, poté vyděračské výhružky, aby jej nakonec odvolala z čela Státního fondu životního prostředí. Nesmí být opomenuto, že celá tato nechutná aféra vyšla najevo jen díky čestnosti a osobní statečnosti mezitím odvolaného šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka a jeho následná persekuce je proto skandálním důkazem arogance moci ODS.

Do tohoto vzorce chování pak plně zapadá i neuvěřitelná a šokující skutečnost, že premiér vlády České republiky se tajně a bez přítomnosti dalších osob sešel v pátek 17. 12. 2010 s policejním prezidentem. S tím policejním prezidentem, o jehož odchodu z funkce se aktuálně jedná a který proto může mít důvod si svoji pozici uhájit a zároveň se zavděčit ovlivňováním policejního vyšetřování. Je-li navíc pravda, že policejní prezident poskytl premiérovi, který je v této kauze jedním z podezřelých, důvěrné informace z průběhu vyšetřování, konkrétně jej seznámil s obsahem výpovědi pana Libora Michálka, nabízí se mu jediné východisko, a to okamžitě rezignovat na post policejního prezidenta, neboť toto jednání nese všechny znaky skutkové podstaty trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Bude zajímavé vyslechnout si také vysvětlení pana premiéra, jaké že naléhavé téma – kromě toho, které je nasnadě a které se v kontextu současné situace jasně nabízí – musel tak akutně po svém příjezdu ze zahraničí separátně projednat s policejním prezidentem Martinů.

Jako bývalý český premiér vyzývám orgány činné v trestním řízení, tedy policisty Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality a příslušné státní zástupce, aby se nedali ovlivnit a zastrašit, aby konali nezávisle a nestranně a zjistili pravdu, ať už je jakákoliv. Varuji před tím, aby se za účelem vyvinění vysoce postavených trestně odpovědných osob provádělo vůči ministru vnitra a ministru spravedlnosti devótní a do ztracena a do nekonečna se vlekoucí prověřování v režimu § 158 odstavec 3 trestního řádu, když ověřené a důvěryhodné informace, kterými již nyní disponují policejní orgány jednoznačně nasvědčují tomu, že byl spáchán trestný čin a že jej spáchaly konkrétní osoby. Policejní orgán za tohoto stavu již musí neprodleně rozhodnout o zahájení trestního stíhání těchto osob jako obviněných ve smyslu § 160 odstavec 1 trestního řádu.

Vyzývám jak nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, jejíž mandát končí za několik dní, tak od 1. 1. 2011 působícího nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby se osobně zasadili a dohlédli na to, že v této záležitosti se povede vyšetřování nestranné, že nebude vyvíjen žádný politik nátlak, ani snahy výsledky vyšetřování ovlivnit ve prospěch vládnoucí garnitury.

Jediným způsobem, jak lze bez jakýchkoliv možných budoucích pochybností a spekulací potvrdit či vyvrátit podezření ze spáchání trestných činů ze strany premiéra Petra Nečase, místopředsedy vlády Radka Johna a ministra (zatím neodstoupil) Pavla Drobila je řádné a nezávislé trestní řízení vedené věcně a místně příslušnými orgány. Tedy bez účelových a nestandardních delegací orgánům jiným. Je nezbytné, aby se pánové John, Drobil a Nečas podrobili této dozajista nepříjemné proceduře, jejímž výsledkem ale bude buď v budoucnosti nezpochybnitelný závěr o nevině, nebo jejich odsouzení. Policejnímu vyšetřování však brání jejich imunita poslanců Poslanecké sněmovny, neboť podle čl. 27 odstavec 4 Ústavy České republiky je nelze trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímiž jsou členy. Je proto třeba, aby o udělení tohoto souhlasu orgány činné v trestním řízení s co největším urychlením požádaly a aby Poslanecká sněmovna takový souhlas i udělila. V opačném případě zůstanou po celé aféře jen pachuť a pocity nikoliv nepodobné nechvalně proslulé kauze Čunek.

Pozornosti orgánů činných v trestním řízení by neměla ujít ani osoba zkrachovalého politika Ivana Langera, který s posvěcením a veřejně deklarovanou podporou premiéra zřejmě přejal roli výběrčího ODS, jehož úkolem je obstarávat peníze na financování černých fondů ODS a stal se tak Nečasovým Dalíkem.

Jiří Paroubek
bývalý premiér ČR a předseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama