Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.12.2010 11:23:00

Každý den prodlení se podepisuje na zdraví občanů

Každý den prodlení se podepisuje na zdraví občanů

Ústecký kraj posílá lidem na objízdných trasách D8 zdravotní desatero.

Normal 0 21 false false false Občané na objízdných trasách za nedokončenou dálnici D8 naleznou v nejbližších dnech ve svých stránkách leták se zdravotním desaterem. Ústecký kraje tak reaguje na výsledky měření Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem, které potvrdily zvýšená zdravotní rizika plynoucí z nadměrné automobilové dopravy. Desatero obsahuje doporučení, jak zmírnit či eliminovat negativní dopady na lidský organismus v souvislosti s velmi silným provozem motorových vozidel na objízdných trasách D8. Ústecký kraj trvá na co nejrychlejším dokončení zbývajícího úseku dálnice D8 a ukončení obstrukcí ekologického sdružení Děti Země, které záměrně brzdí dokončení dálnice.

Výsledky měření zdravotního ústavu zaslal Ústecký kraj již začátkem listopadu Ministerstvu dopravy ČR, Ministerstvu zdravotnictví ČR a Ministerstvu životního prostředí ČR. „Do doby než příslušná ministerstva přijmou a především zrealizují konkrétní a účinná opatření eliminující negativní dopady z nadměrné dopravy na zdraví lidí, připravil Ústecký kraj pro obyvatele informační leták. Ten je informuje o zdravotních rizicích a obsahuje také preventivní doporučení, jak se chovat, než doprava v blízkosti jejich bydliště poleví,“ uvedla Jana Vaňhová, hejtmanka Ústeckého kraje. Jak dále doplnila: „Náš leták vnímám pouze jako první krok, skutečně účinná ochranná opatření však mohou přijmout pouze příslušná ministerstva. Stále čekáme na jejich realizaci a každý den prodlení se negativně podepisuje na zdraví našich občanů.“

Ústecký kraj považuje za nezodpovědný přístup zejména ekologického sdružení Děti Země a jejího předsedy Miroslava Patrika, v současné době také poradce ministra dopravy, který záměrnými žalobami a napadáním financování výstavby u Evropské komise prodlužuje termín dokončení dálnice. „Jediným konečným řešením je uvedení posledního úseku dálnice D8 do provozu,“ dodala hejtmanka Jana Vaňhová. Desatero doporučuje například nepoužívat úklidové prostředky či jiné přípravky s organickými rozpouštědly nebo rady k posílení imunitního systému.

Hejtmanka Ústeckého kraje v červnu tohoto roku podpořila obyvatele svou účastí při blokádě Velemína, již dvakrát svolala k problematice dostavby D8 kulatý stůl a zaslala výzvu premiérovi s žádostí o urychlené dokončení stavby, kterou podpořilo téměř 200 zastupitelstev měst a obcí v Ústeckém kraji. Otevřeným dopisem rovněž požádala Děti Země a Společnost ochránců životního prostředí Litoměřice, aby přestaly ve svých aktivitách a umožnily urychlené dokončení stavby. Obrátila se také na poslance Evropského parlamentu, aby v rámci svých iniciativ prosadili pokračování schvalovacího procesu financování výstavby této strategické komunikace z prostředků EU a na konzulát v Drážďanech, který vyjádřil eminentní zájem na propojení dálnice s celoevropskou dálniční sítí. Ústecký kraj rovněž zadal u Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem měření zdravotních rizik na objízdných trasách D8 a výsledky měření zaslal ministrům dopravy, zdravotnictví a životního prostředí s žádostí o přijetí preventivních opatření do doby, než dojde k dokončení dálnice.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama