JUDr. Jiří Pospíšil

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.12.2010 13:37:00

Lepší dohled nad činností soudních znalců a tlumočníků

Lepší dohled nad činností soudních znalců a tlumočníků

Ministr spravedlnosti zpřísňuje pravidla pro činnost soudních znalců, znaleckých ústavů a tlumočníků.

Ministr Jiří Pospíšil na dnešní tiskové konferenci představil návrh novely zákona o znalcích a tlumočnících, která přispěje ke zkvalitnění znalecké a tlumočnické činnosti. Zároveň přišel s úpravou podmínek zápisu znaleckých ústavů, která v ČR doposud chyběla.

1. Novela zákona o znalcích a tlumočnících

„Cílem této novely je zefektivnit dohled nad činností soudních znalců a tlumočníků a dosáhnout vyšší kvality tlumočnických úkonů a znaleckých posudků, které mají významný vliv na soudní rozhodování. Znalecké posudky dnes často fakticky rozhodují o výsledcích soudních sporů, znalci však za ně podle stávající zastaralé právní úpravy nenesou dostatečnou odpovědnost. Znalecký posudek, který není řádně zpracován, může zapříčinit jak prodlužování řízení, tak i případné újmy účastníků řízení," uvedl Jiří Pospíšil.

Hlavními důvody pro vytvoření novely zákona jsou nekvalitní činnost některých znalců a tlumočníků (zjevné vady v posudcích a překladech), nedostatečná úprava státního dohledu, opožděné podávání znaleckých posudků a odborných překladů či porušování povinnosti mlčenlivosti znalcem nebo tlumočníkem.

Návrh novely zákona proto zavádí konkrétní přestupky, za které bude možné uložit pokutu až do výše 100 000 korun, další sankce podle zákona o přestupcích a v závažných či opakovaných případech i vyškrtnutí ze seznamu znalců a tlumočníků. Přestupky bude projednávat ministerstvo spravedlnosti.

Novela dále rozšiřuje okruh podmínek pro jmenování znalcem či tlumočníkem - nově výslovně vyžaduje plnou způsobilost k právním úkonům, bezúhonnost a skutečnost, že znalec (tlumočník) nebyl v posledních 3 letech vyškrtnut ze seznamu znalců (tlumočníků) pro porušení povinností plynoucích ze zákona o znalcích a tlumočnících. Návrh zároveň ruší požadavek státního občanství ČR a nahrazuje jej nutností trvalého pobytu na území České republiky.

Návrh také zavádí podmínku mlčenlivosti i po skončení výkonu činnosti znalce a tlumočníka a stanoví podmínky pro pozastavení i zánik práva vykonávat znaleckou a tlumočnickou činnost.

2. Znalecké ústavy: zpřísnění kritérií

Posudky znaleckých ústavů by měly vykazovat mimořádnou odbornost. Při rozhodování o zápisech do seznamu znaleckých ústavů dává zákon o znalcích a tlumočnících ministerstvu prostor pro správní uvážení, nestanoví však žádné podrobnější pokyny, kterými by se ministerstvo mělo řídit. Ministr spravedlnosti proto přichází s instrukcí, která sjednotí a zpřísní pravidla pro zápis do seznamu.

„K tomuto kroku jsme přistoupili proto, že současný zákon v podstatě nevymezuje kvalifikační předpoklady pro zápis ústavů do seznamu. Za znalecký ústav se tak mohou označit i instituce, které například nemají ani jediného znalce či žádnou laboratoř," vysvětlil ministr.   

Právnická osoba žádající o zápis do seznamu ústavů bude muset nově doložit, že alespoň tři její společníci, členové nebo zaměstnanci, kteří mají v ústavu vykonávat znaleckou činnost, jsou znalci zapsanými pro požadované obory a nejsou společníky, členy nebo zaměstnanci jiného ústavu. Další podmínkou bude odpovídající materiální a personální vybavení pro výkon znalecké činnosti.

Vysokou školu nebo její součást bude možné zapsat do seznamu pouze tehdy, pokud má akreditovaný doktorský studijní program v příslušném nebo příbuzném oboru, který je předmětem návrhu na zápis.

Žadatele nebude možné zapsat, pokud byl on sám nebo jeho společník v posledních 3 letech vyškrtnut ze seznamu ústavů. O zapsání do seznamu znaleckých ústavů i o výmazu ze seznamu rozhoduje ve správním řízení ministr spravedlnosti.

Instrukce bude účinná od 1. ledna 2011. Již zapsané znalecké ústavy budou mít roční lhůtu na to, aby své poměry uvedly do souladu s novými podmínkami. Pokud tak neučiní, ministerstvo s nimi zahájí řízení o vyškrtnutí ze seznamu.

Tereza Palečková, tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama