Komunistická strana Čech a Moravy

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.12.2010 14:32:49

Situace v řízení vědy je u nás dlouhodobě neúnosná

Situace v řízení vědy je u nás dlouhodobě neúnosná

Premiér Petr Nečas (ODS) chce odvolat Radu pro výzkum, vývoj a inovace, která je poradním orgánem vlády. Premiérovi se nelíbí práce rady. Jak se na to díváte vy?

Dlouhodobě je u nás situace v řízení vědy neúnosná. Česká republika má podfinancované vstupy do této oblasti. Země, které nejlépe vzdorují krizi na evropském kontinentu, jako jsou Finsko, Dánsko či Švédsko, dávají tři procenta investic do vědy a výzkumu z hrubého domácího produktu. Česká republika nyní dává 1,3 procenta HDP na tuto oblast.

S tím se nedají dělat zázraky.

Na druhé straně je i grantový systém zatížený spoustou byrokratických nedostatků. Myslím si, že je na čase přemýšlet o změnách. Projektové financování by asi bylo lepší. V každém případě všichni premiéři, kteří byli v ČR po listopadu 1989, v této oblasti totálně selhali. Česká republika neinvestuje do své budoucnosti, do školství, vzdělání, vědy, do lidského potenciálu. To premiér Nečas nechce změnit. Je nutné udělat to, aby vůbec ČR měla nějakou vědní a vědeckovýzkumnou politiku. Tu nemá. To je základní problém.

To je vysvědčení současného režimu, který ignoruje potřeby vědy a výzkumu. Já plně podporuji iniciativu Věda žije a myslím si, že i KSČM by měla této oblasti věnovat velkou prioritní pozornost. Sám chystám knížku o vědě a výzkumu a chtěl bych ji v roce 2011 vydat.

Vyšlo v Haló novinách
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama