RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.12.2010 17:13:48

Věci veřejné hledají svou ztracenou mediální tvář

Věci veřejné hledají svou ztracenou mediální tvář

Vyjádření Miroslava Opálky, stínového ministra KSČM pro resort práce a sociálních věcí k referendu VV k důchodové reformě.

Věci veřejné hledají svou ztracenou mediální tvář prostřednictvím inovace svých přístupů k důchodové reformě a dalším vládním návrhům.
 
Vyhlášení internetového referenda pro registrované příznivce VV, v němž má příležitost o přístupech tohoto koaličního politického subjektu rozhodnout na dvacet tisíc vyvolených (z celkového počtu přes 8,4 mil. voličů), je jistě pro ostatní koaliční partnery sdělení nepříjemné. Ale kdo ví, co vše se v tajných dohodách na Hradě upeklo a předjednalo.
 
VV bojují o svou perspektivu na politické scéně a mj. se vracejí ke svým osvědčeným metodám. Tlačí je k tomu nejen pokles preferencí, ale i připravovaná nová vládní rozhodnutí, postoje opozice i širší odborné veřejnosti. Jedna ze čtyř otázek (zda se má důchodová reforma prosadit prostřednictvím ústavního zákona) jakoby podporuje návrh ČSSD. Nechme nyní stranou smysluplnost, či nesmyslnost takovéhoto případného ústavního zákona. Podstatné je, že mediální tlak na nutnost důchodové reformy je jednostranný, agresivní a působí zejména na mladší voliče. Proto předpokládám, že vnitrostranické referendum ústavní cestu nepodpoří, a VV tak budou mít pro své další koaliční vyjednávání alibi.
 
Daleko závažnější je však fakt, že reforma důchodů je pravicí prezentována a velkou částí veřejnosti vnímána pouze jako nezbytná systémová změna, a ne jen jako postupná úprava parametrů, která je dlouhodobě průběžně prováděna, a další zásadní kroky jsou již připraveny v paragrafovaném znění k projednání v parlamentu na začátku nového roku.
 
Ve skutečnosti tedy nejde o reformu ve smyslu udržení sociální a generační soudržnosti společnosti. Jde o částečnou privatizaci státního důchodového pilíře, snížení solidarity či kolektivního zabezpečení na stáří, invaliditu nebo ztrátu živitele. A to vše ve prospěch nadnárodního finančního kapitálu a vícepříjmových skupin občanů. Tento hazard však mají zaplatit všichni občané (i důchodci) zvýšením sazby daně z přidané hodnoty na základní potraviny, léky a další nezbytné zboží a služby.
 
Z tohoto pohledu je v internetovém referendu VV položená otázky mimo podstatu problému a zabývá se jen technologií a taktikou. Není tedy zásadní, ale zástupná.
 
Miroslav Opálka, poslanec PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama