JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.12.2010 9:07:29

K tomu také si chci s vámi připít

K tomu také si chci s vámi připít

Vážení přátelé, čtenáři Haló novin, dovolte, abych vám všem popřál i osobní štěstí, zdraví, pracovní úspěchy a co nejmenší dopad z činnosti pravicové koalice na naše domovy a na náš život. Tomu také zítra v půlnoci budu připíjet.

A je to tady, konec roku. Opět, vlastně jako vždy, je to příležitost podívat se zpět, zastavit se a rekapitulovat, co vlastně přinesl.

Společensky i osobně. Jistě tak každý z vás, čtenářů Haló novin, i udělá a při tom si stanoví, anebo alespoň se o to bude pokoušet, své záměry, byť třeba v řadě případů ještě zcela nepřesné, na rok, který přichází. Na rok 2011.

Po stránce společenské přinesl velmi málo pozitivního. Jak jsme předpokládali, nejen důsledky krize stále přetrvávají, ale výsledky v květnových volbách nás postavily před novou situaci, která ovlivní život většiny z nás. Lidé se nechali, žel, buď odradit, nebo také opět podvést populistickými sliby. Zcela jiná je realizace skutečných politických kroků. Jde o český standard rozporu slov a činů. Jistě, můžeme si vyčítat, že jsme nedokázali přesvědčit velkou část našich občanů, aby přišli k volbám. Jiní z nevíry či z beznaděje k volbám nejen nepřišli, ale dokonce dali svůj hlas populistickým programům, které nikdy nebyly myšleny vážně. To ostatně ukázaly nedávné korupční události a jejich řešení. Namísto neschopného premiéra, který vede naši zemi do ještě hlubší krize a svou stranu po vzoru jednoho ze svých předchůdců Vladimíra Špidly do záhuby. Situaci řeší prezident republiky způsobem, který opravdu, ale opravdu není krokem vhodným pro 21. století, a už vůbec ne pro nás. Můžeme se ještě zeptat, kdo vlastně měl zájem na tak rozsáhlé korupci a její další eskalaci. Samotná otázka, co celá kauza měla za cíl, kromě osobního obohacení, kdo má nastoupit místo rozhádané občanské demokracie ve stylu předcházející známé události, tedy tzv. sarajevského atentátu, není od věci. Nemohu si pomoci, ale stále si myslím, že postup Věcí veřejných, kopírujících »zelené«, které jsou v pozadí, svědčí o tom, že TOP 09 chtějí postupně ovládnout politickou scénu. Chápu ovšem, že jak pro ODS, tak pro zcela asociální a nejdůslednější koaliční pravici, tedy TOP 09, nejsou Věci veřejné dobrým partnerem, ale partnerem potřebným, jinak totiž by skončit s posledními výdobytky solidárního státu nebylo možné. Co obětují obě pravicové strany véčkařům, aby je udržely jako spojence pro vládnutí, je spíš scénář hororu než racionální úvahy. Pro skutečnou levici či strany mající v programu alespoň určitou míru solidarity to však ze vzniklé situace znamená jediné poučení: Spojit své síly. Je potřeba dohodnout se na aktuálních společných programových cílech a začít je také společně prosazovat. Nebude to jistě jednoduché, ale už dnes se ukazuje, že řada politických a společenských organizací má ve svém programu body, jež mohou akceptovat i druzí z nepravicového spektra. Myslím, že vytváření hnutí Společenství Práce a Solidarity je tudíž správným krokem. Pokud jde o ČSSD, záleží jen na ní, zda význam takového kroku pochopí, anebo stále bude vyměňovat program za moc a lavírovat, jak dokazuje její trvající spojenectví v krajích a městech s ODS či dalšími pravicovými subjekty, navíc když v těchto místech by mohla vytvořit skutečně levicové vlády.

Zítra si v půlnoci budeme připíjet na to, aby příští rok byl přece jenom lepší než ten letošní. Vzhledem k onomu volebnímu výsledku můžeme však očekávat další útok na to, co dosud pokládáme za nepřekročitelné jistoty, ať již jde o solidární starobní systém či péči o zdraví. Pravice bude chtít využít své síly, aby se co nejvíce obohatila na úkor běžných občanů naší vlasti. Pocítí to nejen státní zaměstnanci, kteří v minulých týdnech vyjadřovali proti tomu svůj odpor, ale i rodiny s dětmi, zvláště ty mladé, důchodci, zaměstnanci státních i soukromých podniků, velká většina z nás. Namísto bezpečnosti v ulicích bude snaha vytvořit systém sledování, zprivatizovat poslední státní podniky, anebo nás vydat přímo do rukou soukromých vlastníků při uskutečňování tzv. důchodové reformy, atd. Hra na boj s korupcí, jež byla zástěrkou, jen dostane své zákonné akcelerační, pro někoho brzdné limity, které umožní zcela oficiální korupci, kterou bude podle potřeby hájit i zákon.

Ne, nechci strašit, ale taková jsou fakta. I proto skutečná spolupráce politických stran myslících solidárně je nanejvýš nutná, aby po dalších volbách je bylo možné zastavit. Mým přáním do příštího roku tedy je, abychom mohli konstatovat, že jsme nakročili správným směrem.

Vážení přátelé, čtenáři Haló novin, dovolte, abych vám všem popřál i osobní štěstí, zdraví, pracovní úspěchy a co nejmenší dopad z činnosti pravicové koalice na naše domovy a na náš život. Tomu také zítra v půlnoci budu připíjet.

Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama