RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.01.2011 9:55:00

Hrozba zažehnána, teplo nezdraží

Hrozba zažehnána, teplo nezdraží

Hrozba skokového zdražení tepla pro domácnosti, zásobované z centrálních zdrojů spalujících uhlí, kvůli takzvaným plynovým benchmarkům je zažehnána.

Evropská komise přehodnotila svůj původní plán na stanovení emisního faktoru. Přispěly k tomu opakované intervence českého europoslance Pavla Poce (S&D).

"Původně totiž chtěla komise počítat příděl emisních povolenek od roku 2013 pro teplárny na základě emisního faktoru zemního plynu. Ten ale většina českých tepláren nepoužívá, spalují uhlí a často zároveň vyrábí elektřinu," říká poslanec Evropského parlamentu Poc.

Již v červnu loňského roku proto Pavel Poc upozornil komisi, že navrhovaný systém emisních povolenek by znevýhodňoval zařízení pro kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie. Což zopakoval i ve své další interpelaci na komisi v říjnu. Plné znění obou najdete zde:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+P-2010-4609+0+DOC+XML+V0//CS&language=CS

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2010-8962+0+DOC+XML+V0//CS&language=CS

"Uhelné energetiky jako je ta naše, musí mít nastavená jasná pravidla a dost času na přizpůsobení," zdůvodňuje svůj postoj Poc, podle kterého by původně navrhované limity nejen znevýhodnily velké množství tepláren v České republice, ale především by enormně zatížily miliony lidí v českých domácnostech skokovým zvýšením cen. "Nové rozhodnutí Komise je naštěstí kompromisem, který potřebné podmínky vytváří."

Dle rozhodnutí Komise o článku 10a směrnice 2003/87/EC bude v období od roku 2013 množství emisních povolenek pro jednotlivé teplárny, pokud nesplní dané benchmarky, odvozeno od průměru jejich historicky daných povolenek z let 2005 - 2008.

"V roce 2014 se toto množství pak sníží na 90 procent a poté se bude dál snižovat o 10 procent každý rok," konstatuje europoslanec Poc. "České teplárny získají dostatek času na zavedení moderních ekologických technologií, které přispějí ke snížení produkce skleníkových plynů." Podle Poce tím ale problémy s emisními povolenkami zdaleka nekončí.

"Kolem povolenek je řada dalších sporných otázek jak v Bruselu tak v Praze. Například Praha zavedla podivné, a patrně nezákonné, zdanění povolenek které stát bezplatně získal a měl je bezplatně předat dál na základě schváleného plánu. Státní rozpočet si tak Praha  dotuje vysátím peněz z nejchudších regionů v zemi - Ústecka, Severní Moravy a Karlovarska," upozorňuje poslanec Evropského parlamentu Poc.

Zároveň u Evropské komise leží společný dopis europoslanců Poce, Březiny a Sonika (PL) kteří společně ve věci nevýhodného nastavení emisních povolenek pro teplárenství interpelovali v říjnu Komisaře pro energetiku Oettingera, který poslancům přislíbil, že Komise se bude věcí dále zabývat.

RNDr. Pavel Poc
poslanec Evropského parlamentu za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama