JUDr. Jiří Pospíšil

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.01.2011 16:13:37

Volba Pavla Zemana byla jednoznačná

Volba Pavla Zemana byla jednoznačná

Ministr spravedlnosti uvedl do funkce nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil dnes uvedl do funkce nového nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, dosavadního zástupce České republiky u Eurojustu. Jiří Pospíšil při té příležitosti představil rovněž základní body připravované reformy nejvyššího státního zastupitelství, na kterých se s Pavlem Zemanem shodli.

„Pavla Zemana uvádím do funkce nejvyššího státního zástupce s očekáváním toho, že se státní zastupitelství bude podílet na reformních změnách státního zastupitelství, které chce tato vláda připravit a prosadit, a že bude bojovat proti korupci a závažné trestné činnosti.  K tomu, aby takovou reformu učinil, má Pavel Zeman podporu vlády, jeho volba byla jednoznačná,“ uvedl Jiří Pospíšil.

Reforma nejvyššího státního zastupitelství, na níž budou nejvyšší státní zastupitelství a ministerstvo spravedlnosti úzce spolupracovat, se bude dotýkat zejména:

1. nezávislosti funkcionářů státního zastupitelství (časově omezený mandát, zákonné důvody pro odvolání, podmínky pro jmenování),

2. procesní nezávislosti státního zástupce (vztahy uvnitř soustavy státního zastupitelství, dohled nad činností státního zastupitelství),

3. odměňování státních zástupců (příprava nové právní úpravy odměňování státních zástupců nahrazující stávající přechodný model odměňování),

4. kariérního řádu státního zástupce,

5. otevření diskuze o zřízení speciálního státního zastupitelství, které by mělo na starosti boj s korupcí a závažnou trestnou činností (buď jako samostatná instituce s celostátní působností podřízená nejvyššímu státnímu zastupitelství, nebo jako speciální státní zastupitelství, které bude součástí nevyššího státního zastupitelství).

Experti ministerstva spravedlnosti a nejvyššího státního zastupitelství rozpracují jednotlivé body reformy do konce února, poté bude následovat legislativní část přípravy reformy.

„Pan ministr zmínil základní body, na kterých chceme pracovat. Já osobně si k tomu kladu za cíl také konsolidaci státního zastupitelství, zlepšení vnitřní i vnější komunikace nejvyššího státního zastupitelství, potírání korupce, větší podporu poškozených, zaměření se na odčerpávání výnosů z trestné činnosti a důraz na vzdělávání státních zástupců,“ doplnil nový nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Ministr spravedlnosti se dnes setkal také s předsedkyní nejvyššího soudu Ivou Brožovou a s novým místopředsedou soudu Romanem Fialou, kterému popřál mnoho pracovních úspěchů v jeho funkci.

Tereza Palečková, tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama