ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.01.2011 10:22:54

Kvilda

Kvilda

Kvilda je nejvýše položenou obcí v ČR (1065 m n. m.). Leží 7 km severně od turistického hraničního přechodu Bučina, 6 km od pramene Vltavy, v centru Národního parku Šumava. Poloha Kvildy uprostřed Šumavských plání, které jsou nejrozsáhlejší souvislou

 Kvilda 

Kvilda je nejvýše položenou obcí v ČR (1065 m n. m.). Leží 7 km severně od turistického hraničního přechodu Bučina, 6 km od pramene Vltavy, v centru Národního parku Šumava. Poloha Kvildy uprostřed Šumavských plání, které jsou nejrozsáhlejší souvislou plochou střední Evropy nad 1000 m n. m. je unikátní a nabízí svým návštěvníkům ojedinělé sportovní i estetické zážitky. Tímto významným turistickým střediskem projde ročně až 750 tisíc návštěvníků, trvale zde žije 185 obyvatel. Obec tvoří přirozenou křižovatku řady turistických i cyklistických tras, v zimně je ideálním výchozím místem pro milovníky bílé stopy. 

Historie a současnost

Rýžování zlata v Jezerním potoce bylo pravděpodobně prvním důvodem, který zavedl první osídlence na území dnešní Kvildy. Druhým pak bylo vybudování tzv. Horní Zlaté stezky, kterou nechal v roce 1356 vytýčit Karel IV z Kašperských hor do Pasova. Existence obce je ale doložena první písemnou zprávou až z roku 1569. V letošním roce tak slavíme 440 let od písemného potvrzení obce Kvilda. Tak významné výročí si celkem jistě zaslouží své připomenutí. Už koncem května byla po celkové obnově znovu otevřena „Stálá expozice historie Kvildy a Bučiny“ v budově obecního úřadu. Po 10ti letech trvání bylo muzeum doplněno o nové informace i exponáty tak, aby si jeho návštěvníci mohli vytvořit ucelenou představu o životě i práci obyvatel obce od jejího založení až do 2. světové války. Také tradiční letní výstava v kulturním sále obce Kvilda bude letos věnovaná historii obce. Jak název „Kvilda v proměnách času 1569 – 2009“ napovídá, půjde zde i o novodobou historii a zachycení současnosti. Kromě toho bude mít výstava i část „Kvilda ve filmu“, která by měla příchozím zprostředkovat pomocí fotografií i filmové projekce natáčení různých filmových titulů, ať už na Kvildě a nebo v jejím okolí. Výstava bude otevřena vernisáží 13. června a potrvá až do 27. září. Vyvrcholením oslav a skutečným kulturním svátkem pro místní i návštěvníky bude jistě koncert smyčcového komorního souboru Pellant Collegium a houslisty Václava Hudečka, který se uskuteční v kostele sv. Štěpána v neděli 16. srpna v 19.00 h.

Mimo akcí, které jsou směřovány k oslavám 440. výročí vzniku obce, proběhne na Kvildě během léta i řada dalších aktivit: promítání fotografa Vladislava Hoška, tradiční nohejbalový turnaj nebo dětské odpoledne pod názvem „Honba za pokladem jelena se zlatými parohy“.

Nabídka obce je navíc na Kvildě vhodně doplňována i programy, které zajišťuje Informační středisko správy NP a CHKO Šumava. Jeho zaměstnanci pořádají doprovody za poznáním přírody nejen v okolí Kvildy, ale např. i do sousedního NP Bavorský les.

Nabídka pro Vás

Stálá expozice historie Kvildy a Bučiny - historické fotografie, lidový nábytek, podmalby na sklo atd. Veřejný internet. Budova OÚ, 1. patro.

Školící středisko - moderně vybavené prostory v budově OÚ. Kapacita 40 osob, možnost pronájmu, výstavy, besedy.

Víceúčelové hřiště s umělým povrchem, možnost pronájmu.

Kulturní sál - výstavy.

Informační středisko Správy NP a CHKO Šumava – stálá expozice, promítací sál, přednášky, doprovody.

Pekařství, potraviny, smíšené zboží, pošta, sport, restaurace, ubytování, lyžařské vleky, upravované běžecké stopy, půjčovna lyží, značené pěší turistické a cykloturistické trasy.     

Kontakty   

OÚ Kvilda - tel./fax 388 435 522, e-mail ou.kvilda@tiscali.cz  www.kvilda.sumava.net/ou

Stálá expozice historie Kvildy a Bučiny e-mail muzeum.kvilda@seznam.cz

Informační středisko Správy NP a CHKO Šumava – tel. 388 435 544, e-mail iskvilda@npsumava.cz   www.npsumava.cz

Horská služba - tel. 388 428 193                                            


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama