JUDr. Vít Bárta

  • VV
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.01.2011 19:47:00

Brouk Pytlík – malý velký hrdina

Brouk Pytlík – malý velký hrdina

Mediální zkratka – Vít Bárta, toho času ministr dopravy, strká nos do čeho nemá.

Brouk Pytlík potká na svých cestách spoustu zajímavých broučků a dostane se do zvláštních míst. Ano, i já jsem v politice potkal zajímavé jedince živočišného druhu a dostal se do mediálního světa mnohdy tak plného virtuální fantazie, že by se i Steven Spielberg mohl lecčemu učit. Někteří novináři mě v posledních dnech dokonce přirovnali  k populární postavičce knihy Ondřeje Sekory  - k brouku Pytlíkovi. K přirovnání stačilo málo, pracovat někdy i dvacet hodin denně. Málem jsem kvůli tomu byl původně označený za Ferdu Mravence. Ale ouha. Do cesty se mi připletly záležitosti, kterým jsem se jako manažer strany musel věnovat – příprava daňové, důchodové a zdravotnické reformy, mezi mé základní manažerské povinnosti tedy patřilo i setkání s nejrůznějšími skupinami odborníků - například tedy i setkání s lékaři. Zvlášť tihle nezbedové si dovolili stěžovat na svůj plat a upozornit na problémy ve zdravotnictví. 

Všem ministrům dokonce zdravotničtí odboráři rozeslali dopis, ve kterém představili svou iniciativu Děkujeme, odejděme.., poukázali na možný odchod lékařů do zahraničí. Zároveň v tu dobu se na mě obrátili zástupci České lékařské komory se žádostí o schůzku. Nevím proč jiní ministři nereagovali nebo zda reagovali tak, aby si toho média nevšimla… Zkrátka jsem volání učených lékařů vyslyšel a neprohloupil jsem, na schůzce jsem se dozvěděl spoustu užitečných věcí, které pomohou Věcem Veřejným s přípravou zdravotnické reformy a tedy i vám, budoucím potenciálním pacientům. Je třeba se soustředit na transparentnost zdravotnictví. Prezident lékařské komory Milan Kubek nám pomohl vyhledat místa, kde z rezortu utíkají peníze, chcete-li, kde se pravděpodobně krade. Úzce tato záležitost souvisí s naším protikorupčním materiálem, který předseda VV Radek John právě předkládá vládě. Je třeba také věnovat pozornost lékové politice a zaměřit se na hospodaření zdravotních pojišťoven. S Českou lékařskou komorou jsme našli shodu v tom, že vláda by měla prodloužit tzv. Janotův balíček. A v neposlední řadě  je nutné, aby vznikl krizový management, který do budoucna zajistí lékařům uspokojivé pracovní a finanční podmínky, protože ať se nám to líbí nebo ne, dobrých doktorů není nikdy dost a naše země je potřebuje.

Mediální zkratka toho všeho – Vít Bárta, toho času ministr dopravy, strká nos do čeho nemá. A to i přesto, že na schůzce s lékaři nebyl sám, nýbrž za účasti zdravotnických odborníků Věcí Veřejných, např. poslance MUDr. Jiřího Štětiny nebo bývalého hejtmana Petra Skokana. Navíc Bůh ví, zda ještě do toho všeho neřídím ministerstvo školství, tělovýchovy a sportu, ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo vnitra, agenturu ABL a další instituce možná budou časem přibývat. Novináře  mám rád a proto mě mrzí to, že někdy jednají takto zkratkovitě, bulvárně a při vyřčení začátku věty, nedopoví i její konec. Všichni například opomněli  zdůraznit i klady postavy „brouka Pytlíka“: Pytlík v sobě nese i dobrosrdečnost, laskavost, vynalézavost, ochotu pomoci. Mohli bychom ho ocenit za jeho neústupnost a také za to, že si pevně stojí za svým názorem. I dál se proto budu zajímat o věci v politice důležité, ať se to médiím líbí nebo nelíbí, ať už nabízejí virtuální politiku jakkoli nebo ať si mé kroky kritizuje ten který zhrzený politik - ať už ve svých komentářích nebo knihách. Kdybychom se o tyto a jiné věci jako čelní představitelé Věcí veřejných nezajímali, těžko by se ve vládě prosadily body, o jejichž přijetí se právě naše strana zasloužila: např. směřování k vyrovnaným státním rozpočtům, ponechání daně z přidané hodnoty pro následující dva roky na sazbách 10 a 20%, omezení stavebního spoření, částečné uvolnění trhu práce a zpřísnění pobírání podpory v nezaměstnanosti, tzn. podpora pouze pro ty, co ji skutečně potřebují. V gesci ministerstva dopravy se VV zatím podařilo prosadit snížení korupčního potenciálu při zadávání veřejných zakázek, zvýšení kontroly kvality nových staveb, zastavení systému elektronických vinět, prodej letiště Ruzyně nebo výstavbu mezinárodního letiště v areálu Aera Vodochody.

Závěrem dodejme, že Pytlíkovy případné konflikty vznikaly jednak jeho velkou aktivitou a nezkušeností, ale někdy také ochranou broučků (v našem případě zákonů) před tvory, kteří broučky nemají rádi. Jeho úmysly nebyly sobecké, nýbrž vždy čisté. Šťastné vykročení do nového roku s dobrými úmysly v srdci vám všem!
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama