RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.01.2011 9:24:00

Návrhy ODS omezují solidaritu ve prospěch bohatých

Návrhy ODS omezují solidaritu ve prospěch bohatých

Vyjádření Miroslava Opálky, stínového ministra KSČM pro resort práce a sociálních věcí k návrhům ODS na důchodovou reformu.

ODS představila nově své původní návrhy k důchodové reformě a další čtyři respektive pět variant k diskusi při hledání koaličního kompromisu.

Všechny návrhy, které ve čtvrtek na Tři krále prezentoval premiér ČR a předseda ODS, mají jednotný cíl. Jde o snížení příjmů státu na solidární důchodové pojištění a jejich převedení ve prospěch individuálního spoření v soukromých důchodových fondech. Varianty jen mění výši převodů a jejich dobrovolnost či povinnost, a dále účast státu na způsobu dorovnání výpadku v důchodovém účtu či na případné motivační finanční podpoře.

Že se jedná o snížení solidárního přerozdělování ve prospěch bohatých a že chybějící peníze mají zaplatit všichni občané, např. zvýšenou sazbou daně z přidané hodnoty u potravin, léků apod., je nasnadě.

ODS již také předem deklarovala, že je ochotna ustoupit od anonymního způsobu individuálního pojištění. Jde tak proti své deklarované zásadě, která vyplývala z negativních zkušeností na Slovensku. Tím pádem více podporuje nejen finanční kapitál, ale i již rok budovanou síť prodejců nových penzijních produktů, která počítá se značnými provizemi. Je zřejmé, že lobbing (či snad i korupce?) zde nezahálí. Nakonec vše zaplatí přece občané.

Ani přihlášení se ODS k dalšímu technokratickému zvyšování na 65, 67 a více let a sjednocování věkové hranice mužů a žen pro odchod do důchodu není nové. ODS již v tzv. první Bezděkové komisi počítala s odchodem do důchodu až v 71 letech. Nebrala a nebere tak v úvahu, že střední délka života je v průměru v ČR o 4 až 5 let nižší než v EU15 a v některých regionech ČR je oproti průměru nižší ještě o další 4 roky! Taktéž průměrný počet 2000 hodin odpracovaných ročně zaměstnanci v ČR je v rámci srovnání OECD jeden z nejvyšších. V EU15 se pohybuje od 1400 do 1800 hodin. Z toho vyplývá větší „opotřebovanost“ naší pracovní síly, zejména u náročných povolání, a také zvýšený stupeň invalidity. Ztrácí se rovněž bonifikace u ženy za aktivní přístup ke zlepšení demografického vývoje společnosti, což je základním kamenem úspěchu dalšího vývoje, a to i v oblasti důchodového zabezpečení.

A prodlužování povinné doby pojištění na 40 let bude vážným problémem u nároků na důchod v případě dlouhodobé nezaměstnanosti, studia či jiných důvodů absence v pracovním procesu.

KSČM je připravena k odborné diskusi nad dalším postupem při stabilizaci důchodového systému. Ale jen na solidárním základě a při spravedlivějším rozdělení dopadů a rizik. ODS zatím při dalším projednávání návrhů důchodové reformy nepočítá s účastí zástupců KSČM, neboť deklaruje po koaličním konsenzu pouze dohodu s opoziční ČSSD. KSČM bude usilovat o to, aby důchodová reforma byla skutečně projednávána napříč celým politickým spektrem, s cílem zabránit jejím negativním dopadům na občany. Dosud předložené návrhy ODS jsou pro KSČM v předkládané podobě neakceptovatelné, neboť jsou v rozporu se zájmy neprivilegované většiny občanů ČR.

Miroslav Opálka,
poslanec Parlamentu ČR, stínový ministr a místopředseda stínové vlády KSČM pro sociální strategii
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama