Karel Schwarzenberg

Zemřel 11.11.2023
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.01.2011 11:24:46

Musíme začít přemýšlet o velmi tvrdém postoji vůči Bělorusku

Musíme začít přemýšlet o velmi tvrdém postoji vůči Bělorusku

První místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg přijal v pondělí 10. prosince 2011 v Černínském paláci zástupce běloruské opozice.

Setkání se konalo ve stínu násilného zásahu běloruských orgánů proti běloruské opozici a zadržení opozičních aktivistů po volbách v prosinci uplynulého roku. Česká republika je situací znepokojena a pokládá za nezbytné, aby Evropská unie na represe jasně reagovala. I když dialog Evropské unie a Běloruska bude pokračovat, nemůže mít podobu jako před běloruskými volbami. „Česká republika má velmi jasné stanovisko, že při vší vstřícnosti, kterou jsme vůči Bělorusku prokázali pozváním do programu Východního partnerství a podporou běloruských ambicí v Bruselu, poté co se stalo, musíme začít přemýšlet o velmi tvrdém postoji," uvedl ministr Schwarzenberg.

V rámci Evropské unie podporuje Česká republika jednání o vízové facilitaci. Česká republika poskytuje běloruským občanům až 25% schengenských víz zdarma. Bude v tom pokračovat i v budoucnu a hledat možnosti zjednodušení cestování pro obyčejné Bělorusy.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR bude nadále podporovat projekty ve prospěch občanské společnosti a nezávislých médií, jako je Evropské rádio pro Bělorusko. Ministerstvo zkoumá další možnosti podpory občanské společnosti v Bělorusku, kterou bude konzultovat i s českými nevládními organizacemi.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama