Ing. Zdeněk Škromach

Hezký večer.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.01.2011 20:07:00

Odebírání dávek nejchudším je útokem na solidaritu ve společnosti

Odebírání dávek nejchudším je útokem na solidaritu ve společnosti

Sociální demokracie považuje plán ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, který chce podle médií umožnit exekutorům brát dlužníkům celé sociální dávky, za alarmující a společensky zcela nepřijatelný.

Vládní koalice tímto svým záměrem pokračuje v dalším útoku na sociální společnost a solidaritu ve společnosti – po rozsáhlých a nekoncepčních vládních škrtech, kdy se redukovaly peníze především pro rodiny s dětmi, zaměstnance, důchodce nebo invalidy, přichází další vládní úder na sociálně nejslabší skupiny obyvatel – odebírání sociálních dávek.  Navíc stát bude tuto službu bezplatně poskytovat soukromým exekutorům jako bonus.

Vládní nezodpovědná sociální opatření a plošné škrty hrozí tím, že se ještě více prohloubí ekonomická nejistota sociálně nejslabších, kdy se tito lidé mohou právě kvůli nespravedlivé vládní politice dostat do dluhové pasti a na hranici existenčního rizika. Myslí vláda opravdu vážně to, že těmto lidem místo odpovědné pomoci vezme poslední peníze?  Opravdu chce ministr Drábek umožnit exekutorům řádit na nejslabších jedincích naší společnosti?  

Sociální demokracie považuje takové plány za společensky velmi nebezpečné. Ministr Drábek se vydává extrémně radikální cestou bývalé primátorky Chomutova Ivany Řápkové, která před dvěma lety také sociálně nejslabším občanům města ještě v exekuci nařídila zabavovat celé sociální dávky. Již tehdy ČSSD taková opatření okamžitě odsoudila jako zcela nepřijatelná, ostře se proti takovým praktikám postavil i tehdejší ombudsman Otakar Motejl a mnohé neziskové organizace, které se zabývaly lidskými právy.

ČSSD je přesvědčena, že nucené odebírání sociálních dávek je v rozporu s Ústavou České republiky a popírá tedy jakýkoli smysl pro solidaritu či společenskou odpovědnost. Máme za to, že nelze takovýmto způsobem ještě více postihovat sociálně nejslabší skupinu obyvatel. Odebíráním sociálních dávek nesmí ministr Drábek zakrývat svou neschopnost provádět odpovědnou sociální politiku, založenou na solidárnosti a adresnosti sociálních dávek.   

ČSSD s tímto plánem vládní koalice nesouhlasí a využije všech svým možností v Poslanecké sněmovně i Senátu Parlamentu ČR, aby takováto společensky nebezpečná úprava zákona nebyla přijata.

Zdeněk Škromach, místopředseda Senátu PČR a stínový ministr práce a sociálních věcí za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama