ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.01.2011 8:51:00

Vládou schválená novela trestního řádu zůstane z velké části jen na papíře

Vládou schválená novela trestního řádu zůstane z velké části jen na papíře

Vláda dnes schválila novelu trestního řádu, která má umožnit obětem trestného činu domáhat se v trestním řízení nejen majetkové, ale i nemajetkové újmy.

Velmi varuji před tím, abychom od této změny očekávali vyřešení problémů pramenící ze zdlouhavého odškodňování obětí trestných činů. Tato změna zůstane ve velké části jen na papíře a v praxi se projeví pravděpodobně nevýznamně. Může ale bohužel přinést obětem trestných činů i další zklamání.

Prokazování a především rozhodování o výši nároku na odškodnění poškozeného z nemajetkové újmy je ve většině případů komplikované a zdlouhavé, na rozdíl od posuzování újmy majetkové. To by často znamenalo prodloužení doby trestního řízení a tudíž i odklad odsouzení a potrestání pachatele. Proto bude ve velké části případů docházet k odkazování poškozeného s nárokem do civilního řízení. Poškozený tak bude de facto ve stejné situaci jako nyní, navíc ale „bohatší“ o jedno odmítnutí své oprávněné žádosti.

Novela prosazovaná ministrem spravedlnosti ničemu zásadně nepomůže, ale ani ničemu neublíží. Jsem názoru, že ministerstvo by se mělo spíše zaměřit na to, jak zvýšit vymahatelnost soudem přiznaných odškodnění. Největší morální fackou totiž pro poškozeného je mnohdy fakt, že po zdlouhavém a nepříjemném prokazování svých nároků má v ruce pravomocný rozsudek bez jakékoliv možnosti domoci se prostředků ze strany pachatele trestného činu.

Jeroným Tejc
stínový ministr vnitra za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama