Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.01.2011 19:06:15

Je ČSSD komunistická ozdravovna?

Je ČSSD komunistická ozdravovna?

Komentář k diskutovanému jmenování Valtra Komárka čestným předsedou ČSSD.

Nikdy jsem nebyl v rámci sociální demokracie netolerantní vůči bývalým členům KSČ. Stejně tak mně nevadí bývalí členové ODS, US, ČSNS, ČSS a dalších a dalších politických subjektů. Důležité pro mě vždy bylo, zda dotyčný člen či funkcionář sociální demokracie přijal za východisko své politické činnosti program ČSSD a pohybuje se v jeho rámci.

Jsou ale jisté meze tohoto pragmatického přístupu. Mám na mysli funkci čestného předsedy ČSSD. V minulosti tuto funkci v ČSSD zastávali Slavomír Klaban (v letech 1990 - 2010, tedy až do konce svého života) a Jiří Horák (krátce v roce 1993, nežli byl po zvolení M. Zemana předsedou strany vyštípán z Lidového domu a funkce čestného předsedy se vzdal). Oba celým svým životem prokázali věrnost nejen sociální demokracii, ale hodnotám demokratického systému obecně.

Slávek Klaban byl dlouhá léta vězněm komunistického režimu, jeho nepřítelem. Byl předsedou ústředního přípravného výboru v období let 1989 - 90.

Jiří Horák byl profesionálním antikomunistou, čtyřicet jedna let žil v letech 1948 - 89 v emigraci. Zapojil se hned po listopadu 1989 do obnovy strany. Na obnovovacím sjezdu ČSSD v březnu 1990 byl zvolen předsedou ČSSD a v této funkci působil v tom nejobtížnějším období let 1990 - 93.

Čestný předseda strany by měl být schopen duchovně-morálního vedení strany. Jeho celý život by měl být bez větší poskvrny (tak jako u J. Horáka či Sl. Klabana). A měl by pro stranu vykonat v minulosti nějaké vynikající činy (např. poslední žijící exilový předseda ČSSD Karel Hrubý).

A co V. Komárek, který nesoudně usiluje o tuto funkci čestného předsedy? Byl členem KSČ od roku 1947 do roku 1990, tedy více než čtyřicet let. Byl členem KSČ jak ve stalinském, tak v normalizačním období. Od závěru šedesátých let byl ve vysoké nomenklatuře KSČ. Nedávno jej nějaký novinář chválil, že v Prognostickém ústavu „ukrýval" za bývalého režimu V. Klause, V. Dlouhého či K. Dybu. Já z pojetí transformace těchto pánů nejásám.

Hlavně mě však uniká, jaké má V. Komárek vynikající zásluhy o ČSSD. Přišel do strany v roce 1991 a se svými aktivitami končil začátkem roku 1993. V letech 1993 - 2004 nedělal pro ČSSD vůbec nic. V roce 2004 jsem jej vzal jako svého poradce na ministerstvo pro místní rozvoj, v roce 2005 se stal členem ÚVV, který se schází čtyřikrát do roka. A to je vše.

Oba kandidáti na předsedu ČSSD rádi hovoří o modernitě budoucí ČSSD. Nemyslím, že v kontextu modernity ČSSD by byl V. Komárek pro opravdu modernizovanou ČSSD přínosem jako její čestný předseda.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama