Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.01.2011 17:00:33

Je zde důvodné podezření, že Vít Bárta krátil daně

Je zde důvodné podezření, že Vít Bárta krátil daně

Jiří Paroubek podal trestní oznámení na Víta Bártu za podezření z trestného činu krácení daně.

Dnes jsem prostřednictvím právního zástupce podal trestní oznámení na neformálního lídra Věcí veřejných, ministra dopravy a bývalého majitele detektivní agentury ABL Víta Bártu, a to na základě důvodného podezření ze spáchání trestného činu krácení daně. Vzhledem k velmi nepřehledné majetkové struktuře firmy ABL, k podivné finanční situaci firmy a k ohlášenému prodeji podílu firmy mezi bratry Bártovými jsem se rozhodl dát podnět i Finančně analytickému útvaru MF ČR.

K tomuto kroku mne vedou následující skutečnosti:

1)      Pan Vít Bárta se netají tím, že ABL a.s. je nejdražší a nejelitnější bezpečnostní služba. Mzdy elitních zaměstnanců však se jako elitní nejeví. Podle dostupných informací byla v roce 2008 průměrná hrubá měsíční mzda na jednoho zaměstnance 15 361 Kč, v roce 2009 pak 17 982 Kč. Jestliže firma zaměstnává cca 40 řídících pracovníků (ředitelé úseků, ředitelé divizí a jejich zástupci atd.) patrně z vyššími než průměrnými výdělky, pak „řadoví" zaměstnanci mají průměrný hrubý výdělek hluboko pod celostátní průměrnou mzdou. Taková disproporce budí pochybnosti o tom, zda část zaměstnanců není vyplácena jinak, než oficiálně, o čemž koneckonců mnozí neoficiálně spekulují.

2)      Za celou dobu existence firmy tj. za 12 let byl firmou ABL a.s. vytvořen zisk po zdanění ve výši 20,8 milionu Kč, což je v průměru 1,7 milionu Kč na jeden rok. Vít Bárta by měl veřejnosti jasně vysvětlit, jak tyto ekonomické výsledky firmy ABL korespondují s jeho majetkovými poměry. Pokud tedy není například jeho luxusní Maseratti vedeno jako služební vůz firmy ABL a odpisováno jako daňově uznatelný náklad spolu se stájí koní.

3)      Přestože firma je z více jak z osmdesáti procent financována z cizích zdrojů, poskytuje půjčky v milionových hodnotách, a to dlouhodobě. Jen v roce 2009 byla výše poskytnutých půjček 6 855 tis. Kč. Komu a za jakých podmínek jsou tyto půjčky poskytovány, jestliže firma má dlouhodobě nepříznivé cash-flow? Musí to být významný zájem i za cenu toho, že se čeká na zaplacení pohledávek, aby bylo na výplaty zaměstnanců. Nebo jsou tyto půjčky něčím jiným?

Vedle těchto závažných informací, které jsou veřejně dostupné a kterými by se měla zabývat jak policie, tak také finanční úřad, budí podezření i okolnosti ohledně vlastnické struktury firmy ABL, jejíž akcie byly až do poloviny minulého roku anonymní.

Připomínám, že už v minulém týdnu jsem na Víta Bártu podal trestní oznámení kvůli pomluvám na adresu Petra Bendy.

Jiří Paroubek, poslanec ČSSD za Ústecký kraj
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama