Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.01.2011 17:44:41

Premiér Nečas svým plánem na jednotnou 19% DPH vědomě přiznává, že voličům lhal

Premiér Nečas svým plánem na jednotnou 19% DPH vědomě přiznává, že voličům lhal

Sociální demokracie nesouhlasí s plány vlády Petra Nečase, zveřejněných v dnešních médiích, podle kterých prosazuje premiér sjednocení sazeb DPH na 19%.

Takový daňový zásah považujeme za ekonomicky nezodpovědný a sociálně nespravedlivý. Premiér Nečas tímto svým plánem opět veřejně přiznává, že svým voličům před volbami lhal a že jeho vláda je postavena na slibech, které soustavně porušuje.

Strany vládní koalice slibovaly voličům odpovědný boj proti korupci, místo toho nebyla vláda dosud ochotna odpovědně řešit armádní skandály, v kauze manipulace veřejných zakázek na MŽP je jedním z vyšetřovaných dokonce i sám premiér. Strany vládní koalice slibovaly rozpočtovou odpovědnost a nastartování reforem, místo toho jsme se ale dočkali jen nesmyslných škrtů v oblasti bezpečnosti, sociálních služeb, redukce prostředků pro rodiny s dětmi, důchodce a invalidy.

Nyní podporuje Petr Nečas plán na faktické zvýšení daní a sjednocení DPH na 19%, přestože před volbami se zaklínal, že nic takového nedopustí. Jaký další slib hodlá premiér porušit? Má současná vládní koalice ještě vůbec nějakou důvěru naší společnosti?Sociální demokracie upozorňuje na to, že v naprosté většině zemí EU je uplatňováno několik sazeb DPH, sjednocení sazeb není součástí žádného trendu, ani společné politiky EU. Zrušením snížené sazby DPH by došlo k výraznému zdražení potravin, léků, bydlení, dodávek tepla, dětských plen, jízdného, vodného a stočného, knih a dalších sociálně citlivých položek.

Od roku 2008 by se tak zdanění DPH u potravin a léků zvýšilo během 4 let z původních 5 na 19 procent. To by mělo velmi negativní dopad zejména na výdaje rodin s dětmi, na domácnosti důchodců a lidi se zdravotním postižením. Plány premiéra Nečase a ministra financí Kalouska proto podporu ČSSD nemají. ČSSD podpoří ve Sněmovně a v Senátu jen takové změny u daně z příjmů, které budou znamenat obnovení daňové progrese ve formě několika pásem zdaňování tak, jak je to běžné ve všech vyspělých zemích.

Bohuslav Sobotka, statutární místopředseda ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama