ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.01.2011 16:04:03

Komise nezávislá nebyla. John ponese odpovědnost

Komise nezávislá nebyla. John ponese odpovědnost

Reakce na výběr nového policejního prezidenta.

ČSSD opakovaně několik týdnů poukazovala na netransparentnost výběru policejního prezidenta za podmínek nastavených ministrem vnitra Radkem Johnem. Tvrzení ministerstva vnitra, že hodnotící komise je nestranná a nezávislá, nemůže být myšleno vážně. Všichni její členové byli vybráni ministerstvem vnitra, dokonce bez konzultace s organizacemi, které tam mají formálně zastupovat. Velká část členů komise je pak přímo či nepřímo podřízena ministrovi vnitra.

O jejich samostatném rozhodování lze s úspěchem pochybovat. Přinejmenším na hraně zákonnosti je už samotný způsob vypsání výběrového řízení, které bylo vyhlášeno dříve, než došlo k rozhodnutí o zamítnutí žádostí kandidátů Ivana Bílka a Viktora Čecha. Navíc, čas pro odevzdání přihlášek i čas pro posouzení kvality a vizí jednotlivých kandidátů fakticky neumožňoval důkladné posouzení uchazečů. Celý proces je stejně nedůvěryhodný jako ministr Radek John.

Bohužel tím však bude současně od počátku zpochybněna i zákonnost výběru a autorita nového policejního prezidenta. Odpovědnost za tento stav věci i za vybranou osobu nese jednoznačně Radek John. Odpovědnosti se nezbaví schováváním se za rozhodnutí údajně nestranné komise. Jediným správným řešením v této situaci by bylo zrušení současného řízení a vypsání nového v souladu se služebním zákonem.

Pokud bude na základě tohoto již zahájeného „nevýběru“ a rozhodnutí ministra Johna a premiéra Nečase jmenován policejním prezidentem Petr Lessy, bude přes pochybný proces výběru ČSSD toto rozhodnutí respektovat. Policejního prezidenta budeme hodnotit až na základě jeho konkrétních kroků a po seznámení se s jeho koncepcí.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama