RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.01.2011 18:45:48

Češi se dozví, co stojí zdraví

Češi se dozví, co stojí zdraví

Čeští občané se dozví, kolik korun stojí jejich léčba. Stát totiž bude muset zveřejnit ceny jednotlivých výkonů kvůli nově přijaté směrnici Evropského parlamentu zabývající se právy občanů v přeshraniční zdravotní péči.

A to minimálně formou zřízení centrálního informačního místa pro pacienty.

"Není to o tom, že by se dnes občan nemohl dozvědět kolik stojí například rentgenový snímek a následná fixace zlomené ruky. Kvůli přijaté směrnici ale budou muset být tyto informace mnohem snáze dostupné," říká český europoslanec Pavel Poc.

Jen tak se totiž lidé budou moci dozvědět, kolik zaplatí například za operaci slepého střeva, kterou si nechají provést například v Německu. To je velmi aktuální především v souvislosti s výhrůžkami českých lékařů o hromadných odchodech ze zaměstnání. Například kvůli chybějícím anesteziologům bude pro některé lidi zahraniční cesta jediným způsobem, jak dosáhnout rychlého ošetření.

"Podle nové směrnice totiž bude mít pacient právo čerpat zdravotní péči v jakékoliv jiné zemi Evropské unie," říká Poc s tím, že zdravotní pojišťovny ale nebudou lékařské výkony v zahraničí hradit vždy v plné výši. "Obecně vzato platí, že pacient musí za léčbu v jiné zemi zaplatit předem a následně mu budou vynaložené prostředky vráceny ve srovnatelné výši, jakou by stála stejná péče v jejich domácí zemi."

I proto bude české ministerstvo zdravotnictví nebo příslušné pojišťovny nuceny informovat pacienty o tarifech za zdravotní péči. "Zprůhlední to celý systém. Lidé budou jasně vědět kolik a za co platí," konstatuje europoslanec.

Ani nová směrnice ale neznamená, že by lidé mohli za zdravotnickou péčí vyjet hned. "Národní vlády mají totiž třicet měsíců na včlenění těchto opatření do vnitrostátních právních předpisů," upozorňuje Poc, a ani potom nebudou moci Češi cestovat za lékařskou péčí kdykoliv a kamkoliv se jim zlíbí.

"Tento předpis jsme neschválili proto, abychom vybudovali nové odvětví zdravotní turistiky, ale proto, aby pomohl tam, kde je to nutné," říká europoslanec. Pojišťovny tak budou mít už jen omezené možnosti schvalovat lidem čerpání takové péče, nicméně jisté restrikce zde přeci jen zůstanou. "Například když půjde o vysoce specializovanou péči, delší hospitalizaci nebo obzvláště závažné případy, kdy jsou kladeny vysoké nároky na úroveň poskytované péče, může být požadováno předchozí povolení ze strany vnitrostátních orgánů předtím, než člověk vycestuje čerpat takovou péči v zahraničí," upozorňuje Poc.

Naopak jasnou výhodu budou mít lidé například při nákupu léků na předpis. "Zatímco dnes je uznání lékařského předpisu z jiného členského státu velký problém, budou po vstupu této normy české recepty uznávány kdekoliv v Evropě a naopak," vyzdvihuje výhody nové legislativy Poc. Podle něho jde tak o další z mnoha důkazů, že obecně kritizovaná bruselská mašinérie funguje skutečně ku prospěchu občanů.

"To, na čem se nedokázal vlády členských států dohodnout pomalu dvacet let, zvládl až Evropský parlament. A lidem to rozhodně pomůže," dodává český europoslanec s odkazem na studii Eurobarometru na téma přeshraniční lékařská péče. Ta totiž jasně ukazuje, že péči mimo svou mateřskou zemi čerpá v poslední době stále více občanů evropských států. Čechy nevyjímaje. Plné znění studie v angličtině a soubor otázek a odpovědí na téma přeshraniční péče v českém jazyce si lze stáhnout z odkazů na konci stejnojmenného článku na internetových stránkách www.pavelpoc.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama