Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.01.2011 18:36:34

BRNĚNŠTÍ OSCAŘI PRO ROK 2010 ZNAJÍ SVÉ MAJITELE

BRNĚNŠTÍ OSCAŘI PRO ROK 2010 ZNAJÍ SVÉ MAJITELE

Jako již každoročně, bude i letos oceňovat statutární město Brno své významné osobnosti.

V úterý 25. ledna 2011 tak bude předána třinácti osobnostem Cena města Brna pro rok 2010. Každoročně, kdy do rukou oceněných předávám toto prestižní ocenění, cítím velkou hrdost a pýchu. Nejenom na oceněné, kteří jsou vždy vynikajícími osobnostmi a cenu si bezesporu zaslouží, ale také v neposlední řadě na město Brno a jeho obyvatele, z nichž můžeme každoročně ocenit celou řadu skvělých a zajímavých lidí.

Letošní udílení cen bude dle mého názoru mimořádnou přehlídkou těch, kteří ve svém oboru mnohé dokázali. V kategorii přírodních věd získá cenu prof. MUDr. Jan Černý, CSc., který prožil celou svou odbornou kariéru v Brně a zasloužil se o zásadní rozvoj brněnské medicíny v chirurgických a transplantačních oborech, které povznesl na mezinárodně srovnatelnou úroveň. Profesor Černý se mimo jiné zasloužil o zavedení transplantace jater do klinické praxe jako rutinní metody chirurgické léčby, uskutečnil v naší republice první transplantaci srdce u dítěte a také kombinované transplantace dvou či tří orgánů (srdce, ledviny, játra).

Je mi také velkou ctí, že v letošním roce získávají ocenění doc. PhDr. Milan Uhde v oboru Literární činnost a jeden z nejlepších komiků naší doby, Boleslav Polívka, v kategorii Dramatické umění. Oba pánové jsou neodmyslitelnou součástí brněnské kulturní scény a v mnoha případech byli jejími přímými hybateli. Bolek patří k zakladatelům divadla Husa na provázku a významným způsobem spolupracoval na jeho dramaturgii, autorsky se podílel na repertoáru a sám byl jedním z jeho uměleckých pilířů. Jeho pantomimické klauniády (např. Šasek a královna, Terapie, Seance) se vyvinuly ve svébytný divadelní tvar s nadsazenou divadelní akcí a slovem.  Milan Uhde byl a je po celý svůj život pevnou součástí divadelní naší scény. Za totality musel psát své hry často pod pseudonymy, ale například uvedení jeho absurdní satiry Král Vávra v divadle Večerní Brno se v polovině 60. let stalo kulturní a společenskou událostí.  

V dalších kategoriích bych rád zmínil například Prof. Ing. Karla Raise, CSc., MBA, který vytvořil ve světě unikátní systém, jenž v letech 1992–1995 zajistil plošné oddlužení českých a slovenských podniků v rozsahu 64 miliard korun a získal v roce 1994 titul MBA na Nottingham Trent University ve Velké Británii a získává cenu za Hospodářský rozvoj.

Stejně tak Jiří Beneš, který získal ocenění v oblasti hudby, se za jedenašedesát let své dosavadní veřejné činnosti do brněnského hudebního života zapsal neobyčejně významným způsobem, a to v mnoha oborech – jako výkonný umělec, hudební publicista, dramaturg, pedagog a moderátor. V tomto působení se slučují zkušenosti výkonného umělce s odbornou erudicí muzikologa a také schopnostmi spisovatelskými. Již přes půl století tak Jiří Beneš představuje živou kontinuitu hudebního dění ve městě Brně a ocenění si plně zasluhuje.

Mohl bych pokračovat podrobným výčtem kvalit a zásluh všech třinácti oceněných, každý jeden by si to bezesporu zasloužil. Nicméně já bych chtěl ocenit fakt, že i přestože tyto ceny předává Brno každoročně a ocenění získala již celá řada uznávaných osobností, stále má Brno co, respektive koho nabídnout a úroveň oceněných rozhodně neklesá. Je to důkazem toho, jak kulturně, vědecky a společenský bohaté Brno je. Jsem velmi rád, že těmito cenami můžeme alespoň připomenout a ocenit zásluhy lidí, kteří ve svém životě mnohé dokázali a ještě přitom část svého lesku přenesli na své město. Za to jim patří naše uznání.

Pru úplnost přidávám přehled všech držitelů Cen města Brna:

                                                                                                                

Cenu města Brna pro rok 2010 v jednotlivých oblastech obdrží:

1.  oblast hospodářský rozvoj                                    prof. Ing. Karel Rais, CSc., MBA     

2.  oblast přírodní vědy                                                prof. MUDr. Jan Černý, CSc.

3.  oblast společenské vědy:                                     prof. PhDr. Pavel Zatloukal, CSc.

4.  oblast architektura a urbanismus:                     Mgr. Iloš Crhonek               

5.  oblast užité umění:                                                  Karel Kobosil                      

6.  oblast výtvarné umění:                                          akad. sochař Miloš Vlček

7.  oblast hudba:                                                             PhDr. Mgr. Jiří Beneš       

8.  oblast literární činnost:                                          doc. PhDr. Milan Uhde         

9.  oblast dramatické umění:                                     Boleslav Polívka        

10. oblast sport:                                                              Vladimír Nadrchal

11. oblast žurnalistika a publicistika:                       PhDr. Olga Jeřábková 

12. oblast výchova a vzdělávání:                              prof. PhDr. Vladimír Smékal, CSc.

13. oblast mezinárodní spolupráce                         prof. Ladislav P. Novák, Ph.D.

      města Brna

 

Všem Vám děkuji!

Roman Onderka, primátor statutárního města Brna

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama