Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.01.2011 13:12:25

Ministr Jankovský se stal zcela nedůvěryhodným

Ministr Jankovský se stal zcela nedůvěryhodným

Bývalá společnost ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského Phar Service získala za posledních přibližně sedm měsíců zakázky za bezmála dvě stě milionů korun.

Přestože se strana Věci veřejné dlouhodobě zaštiťuje bojem proti korupci a klientelismu, některé informace toto jejich počínání značně znevažují. Konkrétně mám na mysli zprávy o tom, že bývalá společnost ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského Phar Service získala za posledních přibližně sedm měsíců zakázky za bezmála dvě stě milionů korun. Přestože v této firmě již ministr Jankovský dnes nefiguruje, zvolil stejně, jako jeho faktický stranický šéf Vít Bárta, převod společnosti do okruhu své nejbližší rodiny. Představitelé strany Věci veřejné se tedy evidentně řídí heslem: „Co je doma, to se počítá.“

V minulosti jsem opakovaně vyjadřoval své znepokojení nad tím, že bývalá společnost ministra Jankovského získala po jeho nástupu do funkce poměrně lukrativní zakázky v pražských nemocnicích. Dnes se pak dozvídáme, že údajně tato společnost za pouhého půl roku získala zakázky ve vyšší hodnotě, než byl její dosavadní roční obrat. Podobné počínání je srovnatelné snad jen s legendárním vstupem Aleše Řebíčka do vysoké politiky, kdy za jeho ministrování získala společnost Viamont miliardové zakázky na výstavbu silnic a železnic. Stejně jako v tomto případě bylo známo jeho napojení na tuto společnost. Zdá se tedy, že nám pan ministr Jankovský povážlivě Řebíčkovatí.

Ministr Jankovský má ve své kompetenci zprůhlednění systému veřejných zakázek. Jak ale nyní máme věřit jeho práci, když je evidentní, že není v zájmu jeho bývalé společnosti, aby k takovému kroku skutečně došlo? Protože společnost Phar Service ani dotčená zdravotnická zařízení nejsou s to veřejně obhájit svěřené zakázky, a protože ministr ke zveřejněným informacím mlčí, stává se pro nás zcela logicky nedůvěryhodným i samotný ministr a bývalý majitel této firmy Kamil Jankovský.

Jiří Zimola, stínový ministr pro místní rozvoj za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama