JUDr. Vít Bárta

  • VV
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.01.2011 14:20:00

Jak to vidíme my aneb jak nebýt na důchod žebrákem

Jak to vidíme my aneb jak nebýt na důchod žebrákem

Dovolte mi, abych se tentokrát zmínil o vážnějším tématu, a to jest připravovaná důchodová reforma, jejíž potřebnost je mimo jakoukoli diskusi.

Jako strana Věci veřejné jsme představili základní pozice k takovému jednání, našich šest základních tezí:

1. Nesnižovat celkovou výši důchodů
2. Zvýhodnit pracující s dětmi
3. Nesnižovat délku pobírání důchodu
4. Podpora komerčního pilíře
5. Minimalizovat daňové dopady důchodové reformy
6. Informovat o výši důchodů a nároku na důchod

Jedno z našich základních stanovisek je zachování průběžného systému s možností vyvedení části peněz do komerčního pilíře. Zahraniční zkušenost potvrzuje, že komerční pilíř je nadějí pro zhodnocení prostředků v důchodovém systému, nicméně je i rizikem v případě špatné investiční strategie fondu a přílišného percentuálního odvodu. Země jako Slovensko, kde se odvádí 9% do komerčního pilíře dokazuje, že přílišné procento odvodu peněz do komerčního systému představuje problém. Tyto peníze nejdou totiž zpátky do průběžného systému, resp. stát přestává mít na důchody. Za situace, kdy dnešní deficit důchodového představuje  35 mld. Kč, je tudíž  zapotřebí nastavit takové procento odvodu do komerčního pilíře, aby průběžný systém zůstal funkčně zachován. Proto je komerční pilíř pro Věci veřejné jasně přijatelným doplňkem státem garantovaného důchodového sytému.

Dalším z našich jasných východisek pro reformu je zásluhovost a podpora rodin s dětmi. Reforma důchodů vycházející z programového prohlášení vlády musí umožnit vyrovnanost státních financí, zajistit dlouhodobou udržitelnost při demografických výkyvech a odstranit současné znevýhodňování rodičů a střední vrstvy. Poslední dva jmenované subjekty jsou přeci hybnou silou státu. Proto Věci veřejné očekávají od nové reformy, že zvýhodní pracující s dětmi. V naší zemi se musí vyplatit mít děti a pracovat. Za tímto účelem VV nabízejí několik možností, včetně návrhu tzv. Generačního fondu. Při poklesu porodnosti je potřeba vytvářet rezervy pro danou generaci.  Bezdětní lidé mají objektivně více prostředků, budou odvádět určitou část do tohoto fondu a vytvářet tak rezervu pro demograficky znevýhodněnou generaci. Z této rezervy mohou čerpat pouze rodiče na děti, a to pouze do výše, kterou do rezervního fondu vložili. Nehrozí tak zneužití peněz ve fondu.  Tímto chceme zamezit zneužívání sociální podpory a příživnictví na systému. Lidé mající spoustu dětí, ale napracují, neodvádějí tedy nic a tudíž z fondu ani nic nedostanou.

Dalším z požadavků VV je také nastavení takového informačního systému, díky kterému každý člověk jednoduše zjistí výši svého důchodu a rok vzniku nároku na důchod.

Své představy o penzijní reformě strana představila již v prosinci roku 2010. Jako koaliční partner budeme  hledat kompromis nejen s našimi  partnery v koalici, ale i se všemi demokratickými stranami napříč politickým spektrem. Důchodová reforma není totiž otázka jednoho volebního období, a pro její zakotvení a dlouholetou implementaci je nezbytné, aby s její podobou souhlasily všechny demokratické strany. Držte nám pěsti bude to tvrdý boj!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama