Ing. Miloslava Vostrá

  • KSČM
  • Braškov
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.01.2011 19:11:27

Jedna a jedna jsou dvě, aneb budeme mít stát, kde vzdělání bude výjimkou?

Jedna a jedna jsou dvě, aneb budeme mít stát, kde vzdělání bude výjimkou?

V roce 1995 Česká republika patřila v mezinárodním srovnání OECD mezi 6-7 nejlepších zemí v oblasti vzdělání. V současnosti se propadáváme na dno výše zmíněného žebříčku.

Čtvrtina českých studentů má ještě v 15 letech ohromné nedostatky v základních čtenářských dovednostech. Přitom jejich kvalitní vzdělání bude mít dopad i na budoucí hospodářský vývoj České republiky. I kdyby se dnes dosavadní pokles kvality jejich vzdělání zastavil, zhoršení výsledků od roku 1995 by zemi do roku 2050 stálo v ekonomickém vyjádření odhadem až 11 % HDP ročně. To představuje v dnešní situaci cca 400 miliard Kč.

Číselně vyjádřeno: vzdělání je základem budoucí prosperity. A co dělá ministr školství Dobeš? Snaží se nějak vylepšit kvalitu českého školství? Nikoli. Plánuje zavírání středních škol. Po populačně silných ročnících, které se od narození tísnily v narvaných porodnicích, aby vzápětí nemohli sehnat školku a jejich děti seděly ve třídách po čtyřiceti je konečně šance začít učit. Je přece jasné, že pokud počet dětí ve třídě klesne, tak má pan učitel či profesor větší šanci se jednotlivým dětem respektive studentům věnovat. To ale není důležité pro současnou vládu. Ministr školství proto neuváženě škrtá peníze na střední školy a chce je zavírat. Podle České televize se bude rušit 260 škol, tedy zhruba 20 procent stávajícího stavu. Dobeš je ještě tak nehorázný, že celý proces likvidace školství označuje za „zlepšování kvality vzdělání.“ Sice tak nyní v době rychlých účetních škrtů ušetří 4 miliardy korun, ale jak je vidět z předchozích čísel v dlouhodobém horizontu to Českou republiky bude stát stokrát více.

Nekvalifikovanost pana Dobeše pro rezort ministra školství je tak do očí bijící.

Miloslava Vostrá, poslankyně Parlamentu ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama