ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.01.2011 20:01:00

Zrušení 10 000 akutních lůžek je nepřijatelným hazardem s pacienty

Zrušení 10 000 akutních lůžek je nepřijatelným hazardem s pacienty

ČSSD považuje dnes ohlášené plány VZP na rychlé zrušení 10 tisíc akutních lůžek v nemocnicích za zcela nepřijatelný hazard s pacienty a dostupnou zdravotní péčí.

VZP místo toho, aby podfinancovaným nemocnicím zvýšila platby a tím celou věc odpovědně řešila, přichází s drastickým zásahem do lůžkového fondu českých nemocnic. Počet lůžek v českých nemocnicích je přitom srovnatelný s okolními zeměmi, jako je Rakousko či Německo.  Důležitým faktem je to, že nejvíce lůžek je u nás ve fakultních nemocnicích, dokonce mnohem více, než je v EU standardem. Daleko méně lůžek je pak v nemocnicích krajských či okresních. Pokud bychom chtěli náš lůžkový fond srovnat se zeměmi EU, pak by muselo dojít k rušení lůžek ve fakultních nemocnicích a nikoli v nemocnicích krajských. ČSSD však nesouhlasí ani s rušením většího množství lůžek ve fakultních nemocnicích. Redukce takto velkého množství lůžek by způsobila obrovský chaos v nemocniční péči, omezení lůžkového fondu v takovém rozsahu je proto pro ČSSD nepřijatelné, není možné ho provádět za několik málo týdnů, ale musí mu předcházet seriózní analýza a odborná debata.

Stejně absurdní je potom otevřené vyhrožování ředitele VZP Horáka protestujícím lékařům, které mělo zaznít v tom smyslu, že pokud podají výpověď, tak s nimi VZP neuzavře smlouvy. Přestože ČSSD nesouhlasí se stylem protestu, který zvolili lékaři a kterým ohrožují akutní péči, tato veřejná výhružka ze strany VZP je zcela nepřijatelným vydíráním a útokem na ty, kteří vyjadřují nespokojenost s výší svého platu. ČSSD je navíc přesvědčena, že ředitel Horák těmito svými výroky zjevně vědomě porušuje zákon o VZP a veřejném zdravotním pojištění. Právě ten totiž zavazuje pojišťovny uzavírat smlouvy podle potřeb pacientů, nikoli podle momentálních záměrů a potřeb ředitele VZP. Uzavírání smluv ze strany pojišťoven je věcí, jak zajistit péči o pacienty a ne zvůle managementu pojišťovny sledující ty či ony cíle. Vedení VZP by se za své skandální prohlášení mělo veřejnosti i lékařům omluvit.

Vláda dnes avizovala, že představí veřejnosti svůj plán, jak předejít zhroucení nemocniční péče v důsledku výpovědí lékařů. Místo toho jsme se ale opět nic nedozvěděli. Vláda tak ještě více zhoršuje situaci a zvyšuje nervozitu veřejnosti. ČSSD opět nabízí svůj recept, který spočívá v tom, že pojišťovny začnou od 1. března platit nemocnicím více za poskytnutou zdravotní péči. Tím napraví dlouhodobou nespravedlnost, kdy nemocnice jsou pojišťovnami podfinancovány a tyto navýšené prostředky bude možno použít na zvýšení platů zdravotníků.

David Rath, stínový ministr zdravotnictví za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama