ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2011 11:52:39

Shoda na penzijní reformě je klíčem k úspěchu koaliční vlády

Shoda na penzijní reformě je klíčem k úspěchu koaliční vlády

Poslední výkonná rada ODS prohlásila za prioritu nastávajících týdnů důchodovou reformu.

Poslední výkonná rada ODS prohlásila za prioritu nastávajících týdnů důchodovou reformu. Jde o jasný signál, že považujeme shodu na této stěžejní reformě za podmínku další životaschopnosti koaliční vlády a zásadní návrat koaličních stran k věcné politice. Pokud má stát seniorům v budoucnosti zajistit bezpečné a klidné stáří, jsou změny nevyhnutelné.

Vedle některých parametrických změn, jako je zvýšení věkové hranice pro odchod do důchodu, bude podstatná celková systémová reforma. Ta změní stávající rizikový systém, ve kterém je většina seniorů závislá pouze na penězích od státu. ODS od začátku podporuje zavedení nového fondového pilíře, který by umožnil vícezdrojové financování důchodů. Spoření by mělo fungovat na dobrovolné bázi. Povinné spoření nutí klienty investovat finanční prostředky a postoupit tak určitou míru rizika i proti své vůli. Finální podoba fondového pilíře však nakonec bude koaličním kompromisem. Základnou pro financování důchodů i nadále zůstane systém průběžného financování.

Náklady na realizaci důchodové reformy se budou logicky odvíjet od výše finančních prostředků, které budou vyvedeny ze sociálního pojištění. ODS je pro 3-4 procenta, tedy pro menší výpadek příjmů státního rozpočtu, než navrhuje například tzv. Bezděkova komise. Finance na důchodovou reformu pak poplynou z příjmů z privatizace či dividend. A dále ze sjednocení DPH na 19%, tedy z daně, prostřednictvím které by se na důchodové reformě podíleli všichni občané. Takový způsob financování důchodové reformy představuje posílení mezigenerační solidarity.

Vedle systémové reformy je také nezbytné vytvořit vhodné podmínky, které do budoucna umožní zachovat zdravý poměr mezi pracujícími a důchodci. O potřebnosti změn musíme nyní přesvědčit širokou veřejnost. Její podpora bude pro vládní koalici a úspěšné nastartování penzijní reformy klíčová.
Ing. Miroslav Jeník, poslanec PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama